Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tajný spolok ovládal vyšetrovanie skazy Titanicu: Vinní vďaka nemu unikli trestu

Titanic
Titanic (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zverejnenie tajného archívu slobodomurárov, obsahujúce dva milióny mien členov od roku 1733 do roku 1923, má odhaliť obrovský rozsah slobodomurárskeho vplyvu na celú britskú spoločnosť. Archív obsahuje identitu príslušníkov kráľovskej rodiny, štátnikov, sudcov, vojenských hodnostárov aj zástupcov cirkvi. Odborníci sa domnievajú, že by mohol viesť k preskúmaniu takmer 200-ročnej histórie, kedy bola Veľká Británia jednou z najmocnejších krajín sveta. Už teraz sa hovorí o tom, ako slobodomurári zasiahli do vyšetrovania potopenia Titanicu v roku 1912, pri ktorom prišlo o život 1500 cestujúcich a členov posádky.

Našlo sa unikátne FOTO ľadovca, ktorý potopil Titanic: A ešte viac, aj osudné priznanie námorníka

Záznamy majú byť zverejnené prostredníctvom on-line služby Ancestry, informoval britský denník The Telegraph, ktorý upozornil, že okrem známych slobodomurárskych postáv, akými boli Sir Winston Churchill, Oscar Wilde, Lord Kitchener, Rudyard Kipling či Edward VIII, záznamy ponúkajú prvý komplexný pohľad na dosah slobodomurárstva na britské impérium.

Odhaľujú aj úzke väzby osôb zapojených do vyšetrovania potopenia Titanicu. Senát USA obvinil Board of Trade (Obchodný výbor), že malý počet záchranných člnov na lodi bol výsledkom laxných predpisov, avšak vyšetrovanie Spojeného kráľovstva, na ktoré dohliadal Lord Mersey, výbor očistilo. Lord Mersey bol slobodomurárom od roku 1881, rovnako ako prezident Board of Trade Sydney Buxton. ktorý sa stal členom v roku 1888 počas svojej kariéry parlamentného poslanca.

Mená minimálne dvoch z piatich odborníkov v rámci vyšetrovania, Johna Harvarda Bilesa, ktorý sa špecializoval na námornú architektúru a inžiniera Edwarda Chastona, možno nájsť aj v slobodomurárskom archíve. Lord Pirrie, ktorý bol nielen predsedom lodeníc Harland & Wolff v Belfaste, ktoré stavali Titanic, ale tiež jedným z riaditeľov materskej spoločnosti White Star, ktorej Titanic patril, bol pravdepodobne tiež slobodomurárom. Expert na Titanic Nick Compton uviedol, že vyšetrovanie tragédie Titanicu zostalo na nule, pretože došlo k očisteniu väčšiny zúčastnených strán.

Archív dokonca naznačuje, že slobodomurárom mohol byť aj známy sériový vrah Jack Rozparovač, ktorého identitu jeho kolegovia kryli. Nová kniha Brucea Robinsona, režiséra a scenáristu filmu Withnail a ja, tvrdí že notoricky známym zločincom bol muž menom Michael Maybrick. Všetky vraždy Rozparovača údajne nesú stopy slobodomurárskych rituálov s odvolaním sa na symboly vyryté do tváre jednej z obetí.

Viac o téme: TitanicSlobodomurári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu