Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších diktátorov 20. storočia: Zdroj životnej sily?!

Hitler mal smrteľný strach z otravy Zobraziť galériu (7)
Hitler mal smrteľný strach z otravy

LONDÝN - Dali by ste si kobrí gulášik alebo polievku zo psieho mäska? V tom prípade by ste si za jedným stolom rozumeli s despotickými monštrami ako Adi Amin alebo Kim Čong-il. A želáme vám dobrú chuť aj silný žalúdok!

Autorky Victoria Clarková a Melissa Scottová vo svojej novej knihe o obľúbených chodoch diktátorov popisujú nielen strach mocných mužov z otravy, ale aj ich delikátne chute a recepty na niektoré z ich preferovaných pokrmov, uviedol Independent. Mnohé z nich sú také výstredné, že predstava o ich konzumácii vám na jazyku zanechá nepríjemnú pachuť.

Posledný európsky diktátor: Prezident, ktorý vytvoril z krajiny komunistický skanzen

Polievkár Kim

Bývalý vodca Severokórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-il údajne obľuboval polievku zo žraločích plutiev či polievku zo psieho mäsa, pretože veril, že mu to zvýši mužskú potenciu a zlepší imunitu. V čase, keď si pochutnával na svojich výstredných chodoch, ekonomika krajiny upadala a ľudí zasiahol hladomor. Jeho stravovacie nároky zašli dokonca až tak ďaleko, že mal tím žien špeciálne určený na triedenie zrniek ryže, ktoré konzumoval. Museli mať totiž rovnakú veľkosť, tvar aj farbu.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších
Zobraziť galériu (7)

Chronický strach z otravy

To, že bol Hitler vegetarián, je všeobecne známa informácia. Hoci panuje predstava, že za tým boli aj ideologické dôvody, vodca Tretej ríše mal postranné úmysly – trpel chronickým nadúvaním a zápchou. Na konci vojny jedol už len zemiakovú kašu a vývar. Historici spomínajú, že mal k dispozícii 15 degustátorov potravín a iba ak žiadny z nich po ochutnávke Hitlerových pokrmov neklesol na zem mŕtvy, pustil sa po 45 minútach s chuťou do jedla.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších
Zobraziť galériu (7)

Stalinovi varil Putinov starý otec

Ruský diktátor Josif Vissarionovič Stalin miloval gruzínsku kuchyňu, ktorá obsahovala množstvo vlašských orechov, cesnaku, sliviek, granátových jabĺk a vína. Jeho večera zvykla trvať šesť hodín a počas nej sa oddával bezmedzným pitkám. Zbožňoval jednoduchý šalát z cesnaku, oleja a citrónovej šťavy. Málokto vie, že jedným z jeho dvorných kuchárov bol starý otec ruského prezidenta Vladimira Putina, Spiridon Putin.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších
Zobraziť galériu (7)

Prísny režim

Zakladateľ talianskej fašistickej strany Benito Mussolini sa údajne rád stravoval v kruhu rodiny. Potrpel si však na to, aby boli jeho spolustolovníci presní a pred jeho príchodom ho už svorne čakali sediac za stolom.

Benito Mussolini
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Kanibalský Idi Amin

Krutý ugandský prezident Idi Amin, ktorý zvrhol predchádzajúcu vládu vo vojenskom prevrate, konzumoval až 40 pomarančov denne, pretože veril, že sú prírodnou viagrou. Okrem toho mal rád pečené kozy, manioky či chlieb z prosa. Keď žil neskôr v saudskoarabskom exile, svoje stravovacie návyky radikálne zmenil – najradšej mal pizzu a jedlá z KFC. Kolovali však o ňom aj povesti, že bol kanibal.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Kobrí guláš verzus ryžová polievka

Komunistický vodca brutálneho hnutia Červených Kmérov v Kambodži Pol Pot si vraj občas rád doprial kobrí guláš, keď ho už omrzela zverina, divoké prasce, hady, brandy či čínske víno. Kým jeho roľníci mali povolené prijímať len ryžovú polievku, on si dopriaval luxusné pokrmy.

Do jedla kopal

Rumunský komunistický vodca Nicolae Ceaușescu miloval vegetariánske lasagne či kapra v aspiku s rajčinami a cibuľou a feta šalát. Jedlo, ktoré nebolo vhodne skladované, odmietal konzumovať. Počas formálnych stretnutí takéto jedlo hádzal na zem a odkopával tak ďaleko, ako to len bolo možné.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Halucinogénne čaje

Francisco Macías Nguema bol prvým prezidentom Rovníkovej Guiney, počas ktorého vlády prežívala krajina neznesiteľný teror. Dal totiž zavraždiť alebo poslal do exilu viac ako tretinu svojich krajanov. Podľa povestí, ktoré o ňom kolovali, bol aj kanibalom a v chladničke zhromažďoval lebky svojich obetí. Podľa svedkov však obľuboval čaj z konope a tropickej rastliny iboga, ktorá má halucinogénne účinky.

Excentrické stravovacie návyky najohavnejších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Po večeri tajne pozoroval mučenie nepriateľov

Haitský prezident Papa Doc, vlastným menom François Duvalier, ktorý bolo pôvodne lekárom, najprv chudobným krajanom sľuboval pomoc, ale potom dal pomocou tajnej polície zavraždiť, umučiť a uväzniť okolo 30-tisíc ľudí. Bol to diabetik, ktorý mal problémy so srdcom a nemohol si dovoliť veľké stravovacie výstrednosti. Po diétnej večeri si však tyran rád doprial beštiálne divadlo – zostúpil do kobky, ktorej steny boli natreté na krvavo červeno a v ktorej bol otvor pre pozorovateľov zvonka. Papa Doc svoju večeru pokojne rád trávil pri sledovaní mučenia nepriateľov.

Viac o téme: DiktátoriStravovacie návyky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu