Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusi sa dočkali vytúženého verdiktu: Tajomstvo rodiny cára Mikuláša II. odhalené

Posledný ruský cár Mikuláš II. s rodinou
Posledný ruský cár Mikuláš II. s rodinou (Zdroj: wikipedia.org)

MOSKVA - Nové testy DNA, uskutočňované na žiadosť pravoslávnej cirkvi, potvrdili pravosť pozostatkov posledného cára Mikuláša II. a jeho manželky. Oznámili to včera ruskí vyšetrovatelia. Potvrdenie pravosti ostatkov približuje možnosť, že celá cárska rodina, ktorú v roku 1918 postrieľali boľševici, bude nakoniec spoločne pochovaná v jednej hrobke, aj s predpokladanými pozostatkami cároviča Alexeja a princeznej Márie. Tie sa totiž našli až v roku 2007.

História odkryla prekvapivé tajomstvo: Vyvraždenie Romanovovcov predsa niekto prežil!

Boľševici zavraždili zvrhnutého monarchu s manželkou, piatimi deťmi a služobníctvom v Jekaterinburgu na Urale v noci zo 16. na 17. júla 1918. O desať dní neskôr mesto oslobodili československí legionári.

Ostatky cára, cárovnej a troch ich dcér, nájdené v Jekaterinburgu, boli v roku 1991 pochované v Petrohrade, ako bývalom hlavnom meste cárskeho Ruska.

Pravoslávna cirkev, ktorá v roku 2000 vyhlásila členov zavraždenej cárskej rodiny za svätých mučeníkov, naliehala na opätovné overenie pravosti pozostatkov, najmä oboch detí, nájdených so značným časovým odstupom.

Smrť cárskej rodiny sa začala vyšetrovať v roku 1993 a o päť rokov neskôr boli ostatky pochované v Petrohrade oficiálne identifikované, vtedy ešte bez testov DNA. V januári 2009 však bolo ďalšie vyšetrovanie uzavreté so zdôvodnením, že nebol dosiahnutý významnejší pokrok. Toto rozhodnutie ale súd v roku 2010 označil za protizákonné, takže vyšetrovanie znovu otvorili.

Vyšetrovatelia chcú podniknúť ešte ďalšie testy, a to vrátane porovnania s pozostatkami Mikulášovho otca, cára Alexandra III., aby mohli dospieť k "vysoko vierohodnému konečnému záveru".

Viac o téme: ExhumáciaCárMikuláš II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu