Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putinov nepriateľ č. 1: Podnikateľ opísal pozadie brutálnej vraždy právnika v moskovskej väznici

Sergej Magnitsky sa stal nepohodlným. Zobraziť galériu (4)
Sergej Magnitsky sa stal nepohodlným. (Zdroj: wikimedia/VOA, Sita/AP)

BRATISLAVA - V novembri roku 2009 voviedli mladého, vychudnutého právnika Sergeja Magnitského do mrazivej izolačky moskovskej väznice. Pripútali ho k posteli. Potom k nemu pristúpili ôsmi policajti a ubili ho na smrť. Akého zločinu sa Magnitský dopustil? Svedčil proti predstaviteľom ruského ministerstva vnútra, ktorí ukradli 230 miliónov dolárov. Brutálna vražda nebola dodnes vyšetrená a vinníci neboli potrestaní. Posmrtný súdny proces proti Magnitskému vyzeral ako vykonštruovaná fraška, ktorá prispela k ďalšej diskreditácii Putinovho režimu v očiach svetovej verejnosti. Tieto slová odznievajú v novej knihe, ktorá odhaľuje pozadie jednej z novodobých ruských tragédií.

Havlovo detstvo odhalené: Sebavedomý lámač sŕdc mal odjakživa rozporuplný vzťah k ženám!

Billa Browdera, manažéra hedžových fondov a Magnitského zamestnávateľa, priviedla k tomu, aby o nej napísal faktografický román s názvom Zatykač. Podľa neho ide kamufláž, ktorou sa ruské úrady snažili zastrieť pravdu o Magnistkého uväznení a zavraždení. Je to prienik do temného jadra Kremľa a cesta z vrcholu svetového finančníctva v New Yorku a v Londýne na začiatku deväťdesiatych rokov cez zápasy s neľútostnými oligarchami v turbulentnej atmosfére postsovietskej Moskvy až po okamih, keď Browdera na Putinov príkaz vykázali z Moskvy.

Browder vykresľuje ruskú vládu ako zločinecké zoskupenie sústreďujúce vo svojich rukách všetku štátnu moc. Podvody, podplácanie, korupcia a mučenie sa odohrávajú na každom kroku a jeho príbeh plný hrozivých zvratov siaha až do najvyšších kruhov západnej politiky. K tomu všetkému by však neprišlo, keby 4. júna 2007 nevpadlo do kancelárie jeho investičnej a poradenskej spoločnosti Hermitage Capital Management v Moskve približne 20 úradníkov ministerstva vnútra a nespustili tým sled zvrátených udalostí.

Putinov nepriateľ č. 1:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Celé roky som pri investovaní používal akcionársky aktivizmus. V Rusku som tak prichádzal do kontaktu so skorumpovanými oligarchami, čiže s tými dvadsiatimi či koľkými mužmi, o ktorých sa vedelo, že po páde komunizmu rozkradli tridsaťdeväť percent krajiny a takpovediac za noc sa z nich stali miliardári. Oligarchovia vlastnili väčšinu spoločností obchodujúcich na ruskej burze a často ich bezohľadne tunelovali. Zvádzal som s nimi úspešný boj, no zatiaľ čo takáto stratégia zaručovala môjmu fondu úspech, narobil som si kopu nepriateľov," píše Browder vo svojej knihe.

Nebál sa svedčiť, prišiel o život

Magnitský, ktorý pracoval ako audítor a špecialista na civilné právo, prišiel s verziou, že materiály zhotovené políciou počas razie boli postúpené organizovaným zločincom, ktorí sa už postarali o to, aby im do vačku prešlo 230 miliónov dolárov zaplatených spoločnosťou Hermitage na daniach ruskému štátu. Magnitský svedčil proti polícii, jurisdikcii, daňovým úradníkom, bankárom aj ruskej mafii a tým si podpísal rozsudok smrti. Po obvinení skupiny vysokých hodnostárov sa sám ocitol za mrežami kvôli údajným daňovým únikom. Vo väzbe mu pripravili neznesiteľné podmienky, ale aj tak sa odmietol priznať. V  novembri 2009, po takmer roku strávenom v cele predbežného zaistenia, záhadne zomrel.

Oficiálnou príčinou smrti je uvádzaný zápal slinivky brušnej a zástava srdca, ktoré spôsobili cukrovka a chronická žltačka. S touto verziou, ale autor knihy, ako aj mnoho iných ľudí, nesúhlasí. V cele ho mali umlátiť väzenskí dozorcovia, no vyšetrovanie smrti viedlo iba k tomu, že nedošlo k spáchaniu žiadneho trestného činu a v roku 2013 ho zastavili. Medzitým sa však v dejinách Ruska odohrával historický moment, kedy ruská jurisdikcia súdila zosnulého človeka. Proti tomu rozhodnutiu márne protestovali Spojené štáty, Európsky parlament aj ľudskoprávne organizácie. Tie tvrdia, že Magnitského napriek jeho podlomenému zdraviu mučili a v posledných hodinách života ho držali v putách.

Putinov nepriateľ č. 1:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Magnitského smrť znepriatelila USA a Rusko

Prípad v roku 2012 vyvolal napätie medzi Moskvou a Spojenými štátmi, ktoré vyústilo do schválenia takzvaného Magnitského zákona zo strany amerického Kongresu. Ako informovala agentúra SITA, legislatíva zaviedla rôzne najmä cestovné sankcie pre ruských občanov podozrivých z porušovania ľudských práv. Zákon umožňuje aj zadržať víza a zmraziť finančné prostriedky na účtoch úradníkov, ktorí sa podieľali na Magnitského smrti. Rusko zase na oplátku vtedy prijalo legislatívu, ktorá zakazuje Američanom adoptovať si ruské deti.

Bill Browder patril do roku 2005 k jednému z najväčších zahraničných investorov v Rusku. Po odhalení korupcie ho však vykázali a teraz vedie globálnu kampaň, aby poukázal na potláčanie a porušovanie ľudských práv v Rusku. To ale nie je všetkým pochuti.

„Musím žiť s vedomím, že jestvuje reálna šanca, že ma Putin alebo prisluhovači jeho režimu môžu dať jedného dňa zavraždiť. Podobne ako väčšina ľudí, ani ja netúžim po smrti a nechcem sa nechať zabiť. Nemôžem tu síce uviesť všetky protiopatrenia, ktoré som urobil v záujme ochrany svojej rodiny a seba, no jedným z nich je táto kniha. Keby ma zavraždili, budete vedieť, kto to spáchal. Keď si moji nepriatelia prečítajú túto knihu, dôjde im, že o tom viete. Ak teda sympatizujete s túžbou po spravodlivosti a súcitíte so Sergejovým tragickým osudom, podeľte sa, prosím, o tento príbeh s každým, koho poznáte. Taký jednoduchý čin pomôže udržať nažive ducha Sergeja Magnitského a bude to mať oveľa väčší význam ako armáda mojich telesných strážcov,“ píše Browder vo svojom románe Zatykač, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Zelený Kocúr a nájdete ho aj v internetovej predajni iPark.

Putinov nepriateľ č. 1:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Zelený kocúr)

Viac o téme: Vladimir PutinBill BrowderSergej MagnitskyZatykač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu