Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievča (21) vyrástlo bez tváre: Jej hlava vyzerá len ako masa zhrubnutej kože

Khadija Khatoonová
Khadija Khatoonová (Zdroj: youtube/CAP)

KALKATA - Rodičom mladej ženy, ktorá prežila celý svoj život bez tváre, kedysi lekári povedali, že pre ich dcéru nemôžu nič urobiť. Khadija Khatoonová už 21 rokov trpí ťažkou deformáciou, ktorá pre ňu znamená, že ani nevie, či má oči alebo nos. Jej ústa tvorí iba malá štrbina na ľavej strane tváre.

Ako naozaj vyzeral legendárny Sloní muž: Posmrtné FOTO jeho znetvoreného tela

Khadija sa narodila do chudobnej kalkatskej rodiny a nikdy nechodila do školy. Jej komunita ju do značnej miery vylúčila zo svojho okruhu, no ona je aj napriek tomu spokojná. So svojím osudom sa zmierila. "Moja rodina sú moji najlepší priatelia a ja ich veľmi milujem. Moji rodičia sú môj svet," hovorí dievčina, ktorá pravdepodobne trpí ťažkou formou neurofibromatózy.

Jej otec Rashid Mulla (60) a matka Amina Bibi (50) prvýkrát spozorovali, že niečo nie je v poriadku, keď ani dva mesiace po pôrode ich dcérka nedokázala otvoriť oči. Podla Aminy mala ťažké viečka a vyzerala odlišne od ostatných súrodencov, ale najprv tomu nepripisovali veľkú dôležitosť. Potom však zašli do nemocnice, kde si lekári bábätko nechali kvôli testom dlhých šesť mesiacov. Výsledok bol však mizivý, pre ich dieťa vraj nedokážu nič urobiť.

Po tomto verdikte sa rodičia viac do nemocnice nevrátili a Khadijin stav sa naďalej zhoršoval. Keď vyrástla, sama odmietla akúkoľvek pomoc. "Keď bola Khadija oveľa staršia, sama sa rozhodla, že nechce ísť na operáciu a nechce riskovať smrť," vysvetlila jej matka.

Doktor Anirban Deep Banerjee, neurochirurg z nemocnice v Kalkate, uviedol, že dievčina by mohla mať vo vnútri tváre "fatálny nádor" a naliehal na rodičov, aby ju vzali na genetické testy. "Ak by bola ochotná podstúpiť ich, museli by sme urobiť veľa testov, aby sme zistili, aká úspešná môže operácia byť," dodal.

Miestny vládny úradník Rupak Dutta (52) sa teraz snaží získať finančné prostriedky na zákrok, ktorý by mohol mladej žene zmeniť život. Na Facebooku zverejnil jej fotografiu a dúfa, že hoci sám má obmedzené zdroje, pridajú sa k nemu dobrí ľudia a dievčine pomôžu. Zároveň rokuje aj s miestnymi mimovládnymi organizáciami, ktoré by mohli Khadiji taktiež uľahčiť život.

Viac o téme: Khadija Khatoonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu