Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozor na prechladnutie, hrozí vám zápal dýchacích ciest

(Zdroj: PR)

Teploty vonku síce nie sú mrazivé, ale najmä ráno sú pomerne nízke. Cez deň nás vie v tomto období slnko poriadne “pomýliť”. Mnohí doslova vybehnú z domu len v saku a potom zistia, že im nestačí. Alebo sa naopak naobliekajú až príliš. Čo nám v tomto prípade hrozí? Prechladnutie. Najmä ak máme oslabenú imunitu, sme fyzicky vyčerpaní, unavení, alebo žijeme v strese.

Pod chorobami z prechladnutia rozumieme vírusmi vyvolávané infekcie sliznice horných dýchacích ciest a nosa. Tieto infekcie najčastejšie “napádajú” najmä deti. Pokiaľ ide o vírusové ochorenie, prenos vírusov nastáva kvapôčkovou infekciou, t. j. kašľom, kýchaním alebo kontaktom s chorými a vstupnou bránou sú najmä sliznice nosa. Aj preto sa tieto ochorenia často prejavujú sprvu vodnatým výtokom z nosa, sťaženým dýchaním cez nos, zhoršením čuchu, niekedy kašľom. Typickými ťažkosťami sú najmä zo začiatku pocit upchatého nosa a možno aj mierne zvýšená teplota. Pokiaľ nezasiahneme včas, onedlho sa môže pridružiť škrabanie a pocit sucha v hrdle ako aj bolesti pri prehĺtaní a kašeľ.

Bráňte sa

Nikdy nepodceňujte tieto prejavy a snažte sa proti nim brániť. Posilnite svoju imunitu, dbajte o dostatočný príjem tekutín a upravte svoj jedálniček tak, že ho obohatíte o dostatok ovocia a zeleniny. Prospieva zvlhčovanie vzduchu v miestnosti, v ktorej sa zdržiavate a zároveň jej dobré vetranie. Pomáhajú aj vlhké inhalácie eukalyptového oleja alebo rumančeka v horúcej vode. A keďže jednou z ciest ako váš organizmus napadne vírus je nosová sliznica, venujte pozornosť aj jej správnemu ošetrovaniu. 

Ako ošetrovať nosovú sliznicu

Skúste napríklad sprej Stérimar. Stérimar Na každodennú hygienu je určený na čistenie a zvlhčovanie nosovej sliznice a Stérimar Na upchatý nos, obohatený o meď svojím jedinečným zložením pomáha prirodzene uvoľniť opuch nosovej sliznice a obnoviť priechodnosť nosa. Meď potláča rast a množenie baktérií a pôsobí tak protizápalovo. Požívanie Stérimaru do nosa je v tomto období viac ako odporúčané, nakoľko vám napomáha predchádzať ochoreniam horných dýchacích ciest a iným komplikáciám z nádchy v podobe bakteriálnej infekcie. Rozšírenie baktérií môže viesť k ochoreniam ako je napr. zápal prínosových dutín, stredného ucha alebo aj angína. A takéto ochorenia by ste zvládli už len s antibiotikami predpísanými lekárom. Viac o účinkoch nosového spreja nájdete na www.sterimar.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu