Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Temná história prvého Hitlerovho tábora v Poľsku: Experimenty s vražedným plynom na ľuďoch

Symboly SS na bráne tábora. Zobraziť galériu (6)
Symboly SS na bráne tábora. (Zdroj: Muzeum Martyrologiczne w Zibakowie)

LONDÝN - Za bránami označenými symbolmi Hitlerovej obávanej SS ležalo jedno z menej známych miest hrôzy nemeckej okupácie Poľska. Pevnosť z 19. storočia sa 10. októbra 1939 dostala do rúk nacistov a bola premenovaná na Konzentrationslager Posen (Koncentračný tábor Poznaň). Skôr než začala slúžiť ako väzenie a mučiareň pre obete Tretej ríše, došlo v nej k prvému použitiu plynu pre účely masového vraždenia. Drastickú smrť podstúpili nielen psychiatrickí pacienti, ale aj odborári, akademici, miestna inteligencia a každý, kto bol pre režim vnímaný ako hrozba.

Kňaz, ktorý odkrýva temnú minulosť: Medzi nacistami a Islamským štátom existuje paralela

Pred 76 rokmi bolo rozhodnuté, že pôjde o prvé miesto určené na experimentovanie s plynom pri masovom zabíjaní civilistov. Skupina známa ako SS-Sonderkommando-Lange pod vedením brutálneho zástupcu gestapa Herberta Langeho sem vozila pacientov z psychiatrickej liečebne v neďalekom mestečku Owinska.

Nahnali ich do nákladných áut a odviezli do primitívnych plynových komôr, ktoré kedysi slúžili ako delostrelecké sklady. Do každého vozidla sa zmestilo 25 ľudí a nemocnicu každý deň opustili asi tri autá. Najprv brali iba mužov, neskôr ženy a nakoniec deti. Do 30. novembra usmrtili všetkých pacientov. Neušetrili ani personál, ktorý taktiež odviezli do tábora a zabili oxidom uhoľnatým. Nemocnicu premenili na kasárne SS.

FOTO Temná história prvého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Muzeum Martyrologiczne w Zibakowie)

Po úspechu odporných experimentov začali nacisti používať mobilné plynové komory v špeciálne upravených dodávkach na zabíjanie pacientov z iných nemocníc v okolí. Výfukové potrubie viedlo priamo do izolovanej zadnej časti a pacienti zomreli pri jazde do okolitých lesov, kde boli neskôr pochovaní v masových hroboch.

FOTO Temná história prvého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Muzeum Martyrologiczne w Zibakowie)

V polovici roka 1940 boli Lange a jeho muži zodpovední za vraždu viac ako 1000 pacientov z Owinska, 2750 pacientov z inej psychiatrickej nemocnice v mestečku Koscina, 1558 pacientov a 300 Poliakov z mesta Dzialdowo a stovky Poliakov v koncentračnom tábore.

V októbri 1943 šéf SS a gestapa Heinrich Himmler mal dva prejavy v Poznani, kde vyslovene hovoril o masovom vyhladzovaní Židov. Podľa neho bola genocída historická misia nacistov a zločiny odôvodnené vyšším účelom.

FOTO Temná história prvého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Muzeum Martyrologiczne w Zibakowie)

 "Oficiálne to bolo väzenie a dočasný tábor pre miestnych civilistov, ale v skutočnosti to bol hlavne vyhladzovací tábor. Väzni, ktorí nemali skončiť v plynovej komore boli mučení a ubití k smrti. Mená obetí sú stále neznáme, pretože všetky dokumenty boli zničené. Ale odhady hovoria o 10.000 až 15.000 zabitých mučením, popravením a plynom," povedal miestny historik Michal Krzyzaniak pre MailOnline.

Po nacistickej invázii 1. septembra 1939, pripojili Poznaň k Ríši a premenovali na Posen. Pevnosť sa zdala byť ideálnym miestom vďaka svojej polohe. Na okraji mesta obklopená vegetáciou, ale nie príliš ďaleko od centra, kde malo gestapo svoje sídlo. Rodiny žijúce v oblasti, vyhnali z domovov a obsadili ich dôstojníci tábora a zamestnanci gestapa. Oblasť sa stala prísne izolovanou od zvyšku mesta.

V roku 1942 sa v tábore zastavilo splyňovanie väzňov a obe komory sa zmenili na bežné väzenské cely, pretože hromadné vraždy boli presunuté do pokročilejších plynových komôr postavených v Osvienčime a ďalších vyhladzovacích táboroch. Brutalita však pokračovala ďalej a mučenie zostalo každodennou realitou.

FOTO Temná história prvého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Muzeum Martyrologiczne w Zibakowie)

Preživší, ktorých neskôr presunuli do iných táborov, hovorili o neľudskom správaní stráží a dôstojníkov. "Väzni boli nútení bežať hore po schodoch, zatiaľ čo nosili ťažké kamene. Keď sa dostali na vrchol, SS-man ich kopol do tváre a oni sa zrútili. Ak ich nezabil pád, zastrelili ich tam, kde zostali ležať," uviedol Michal Krzyzaniak.

Keď bolo jasné, že nacisti vojnu prehrávajú, rozhodli sa tábor využiť na priemyselné účely a do apríla 1944 zostávajúcich väzňov presunuli do tábora na okraji mesta Zabikowo. Nakoniec sa ho vo februári 1945 zmocnila Červená armáda, ktorej sily postupovali smerom na Berlín.

FOTO Temná história prvého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Muzeum Martyrologiczne w Zibakowie)

Viac o téme: Koncentračný táborPoznaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu