Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z ministerstva financií IS tajne unikla účtovná kniha: Z čoho živia bojovníci svoj džihád!

Ropa už dávno nie je najvýnosnejšia Zobraziť galériu (2)
Ropa už dávno nie je najvýnosnejšia

DAMASK - Napriek nádejným informáciám o klesajúcom rozpočte teroristickej skupiny IS a o jej blížiacom sa rozpade, džihádisti stále profitujú. Ani nálety a klesajúce ceny ropy im na ekonomickej sile neubrali. Účtovná kniha, ktorá sa stratila v provincii Deir az-Zor, viedla k odhaleniu tajomstva financovania Islamského štátu.

Financovanie kalifátu je sčasti odtajnené. Na verejnosť totiž unikli informácie o príjmoch a výdavkoch provincie Deir az-Zor. Ukazuje sa, že Islamský štát nie je závislý na zahraničných zdrojoch, ale vystačí si využitím zdrojov z vlastných území. Provincia Deir az-Zor je od júla 2014 jednou z najbohatších oblastí pod kontrolou IS a kalifát tak získal obrovský monopol na fosílne palivá. Spolu s nasadením vysokých daní a skonfiškovaním majetku sa džihádisti zmocnili jedného z najatraktívnejších zdrojov.

Ďalšia rana pre Islamský štát: Turecká polícia im skonfiškovala dôležitý materiál

Z účtovnej knihy podľa Jihadology.net vyplýva, že fosílne palivá predstavujú 27,7 % príjmu IS, elektrina 3,9 %, dane 23,7 % a konfiškácia 44,7 %. Informácie z minulého roka zverejnil odporca bojovník proti džihádu Aymenn Jawad al-Tamimi a ich autorstvo patrí ministerstvu financií IS.

Denne zarobia milión dolárov

Islamský štát zarába najmä prostredníctvom vydierania a vysokých daní, na čom denne utŕži asi milión dolárov, uviedol Nytimes.com. Platy irackých štátnych zamestnancov sú zdaňované až 50-percentne, na čom minulý rok IS zarobil asi 300 miliónov dolárov. Keď sa príjem IS z bánk a ropy znížil, pristúpili k vysokým zdaňovacím sadzbám.

Ďalšia záhada okolo Islamského štátu: USA špekulujú, odkiaľ nabrali teroristi tieto autá?!

Infraštruktúra Islamského štátu, ktorej ústredným bodom boli rafinérie, sa stala častým terčom náletov vedených Spojenými štátmi. Hoci príjem z ropy skupine klesol na sumu dva milióny dolárov za týždeň, nie je na tomto zdroji závislá.

Investície Islamského štátu

Najviac výdavkov Islamský štát použije na platy, a to v rozmedzí od troch do desiatich miliónov dolárov každý mesiac. Súčasne investuje do policajných inštitúcií, médií, súdov a regulácie trhov. Najmenej, naopak, investuje do služieb. Skupina sa takisto vyhýba investíciám do infraštruktúry, pretože tá sa môže stať ľahkým terčom útokov.

Náklady na chod kalifátu sa islamisti snažia čo najviac eliminovať. Šetria aj formou  rabovania vojenskej techniky, privlastňovaním si území, infraštruktúry a vyplácaním relatívne nízkych miezd, hoci na ne súčasne minú najviac výdavkov (43,6 %).

Z ministerstva financií IS
Zobraziť galériu (2)

 

Viac o téme: ISIslamský štátDeir az-Zor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu