Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA potvrdila, že na ceste k Zemi je obrovský asteroid: Dostane sa k nám už o pár hodín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Pinterest)

WASHINGTON - Konšpirační teoretici museli byť asi sklamaní, keď ich predpovede o skaze Zeme počas Krvavého Mesiaca minulý týždeň nepriniesli očakávaný výsledok. Snáď nezačnú panikáriť ani po správe NASA, že vesmírom sa teraz naozaj rúti obrovský asteroid rýchlosťou takmer 65-tisíc km za hodinu a tento 2,6 km široký kus horniny preletí okolo našej planéty v tesnej blízkosti.

Päť najväčších hrozieb, o ktoré si koleduje ľudstvo: Sme posledná generácia Zeme?!

Národná agentúra pre letectvo a vesmír si nie je istá presne jeho veľkosťou, ale predpokladá sa, že ide o kolosálny kus, ktorý by bol schopný zničiť Zem a je známy pod označením 86666 (2000 FL10). Podľa rýchlosti, ktorou sa pohybuje, sa očakáva, že prejde okolo Zeme tento víkend.

Podľa NASA bol asteroid prvýkrát videný pred 5925 dňami, čo je v prepočte viac ako pred 16 rokmi, a je klasifikovaný ako asteroid blízky Zemi, ktorého dráha pretne obežnú dráhu Zeme podobne ako tomu bolo pri 1862 Apollo. Ten bol klasifikovaný ako potenciálne nebezpečný objekt (PHO), ktorý má schopnosť dostať sa blízko k Zemi a dostatočnú veľkosť, aby spôsobil významné škody v prípade nárazu.

Objekt je považovaný za potenciálne nebezpečný, pokiaľ preletí okolo Zeme vo vzdialenosti menej než 4,600,000 míľ (7,4 mil. km). Ale zatiaľ čo 86666 (2000 FL10) je určite veľký objekt, ktorý sa dostane blízko k Zemi, stále to nebude dosť blízko na to, aby spôsobil nejakú škodu.

NASA potvrdila, že na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

NASA používa svoj vysoko automatizovaný systém monitorovania kolízii Sentry, ktorý neustále dohliada na najaktuálnejší prehľad asteroidov kvôli možnostiam budúceho stretu so Zemou počas nasledujúcich 100 rokov.

A pre tých, ktorí majú obavy o budúcnosť, je tu dobrá správa. Nasledujúcich minimálne 23 rokov by mal byť pokoj. Objekt 2.015 RN35 sa do blízkosti Zeme dostane až medzi rokmi 2038 a 2114. Žiadny z tisícov monitorovaných objektov NASA sa nepovažuje za nebezpečný.

Maximálne hodnotenie pomocou stupnice Torino Impact Hazard Scale je 10, pričom 1 znamená udalosť, ktorá "si zaslúži starostlivé sledovanie", ale v súčasnosti sú všetky hrozby označené nulou. Desaťbodová mierka však definuje len potenciálne dopady 100 rokov do budúcnosti.

Viac o téme: AsteroidNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu