Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turisti zažili najväčšiu hrôzu svojho života: Takmer skončili ako mastné fľaky na zemi

Prasknutá tabuľa Zobraziť galériu (2)
Prasknutá tabuľa (Zdroj: weibo)

PEKING - Čínske úrady museli len 14 dní od začatia prevádzky uzavrieť sklenený chodník nad hlbokým údolím v centrálnej provincii Che-nan. Jedna sklenená tabuľa totiž začala praskať a rozpadla sa na drobné kúsky. Chodník sa nachádza vo výške 120 metrov nad zemou a poskytuje úchvatný pohľad na krajinu.

Incident sa podľa televízie CNN stal už v pondelok. Medzi návštevníkmi vypukla panika a začali utekať. Riaditeľstvo vyhliadkovej trasy v parku Jün-tchaj-Šaj ale včera oznámilo, že popraskala len jedna z troch vrstiev skla a nikto nebol zranený na živote. Na mieste sú odborníci, aby zistili príčinu poruchy. Sklenené pláty vraj majú nosnosť 800 kilogramov na meter štvorcový.

CNN citovala návštevníkov, ktorí boli v pondelok na mieste. "Blížili sme sa ku koncu trasy a náhle som počul hlasnú ranu. Podlomili sa mi nohy, pozrel som sa dole a zistili, že tabuľa skla podo mnou popraskala. Ľudia kričali a ja tiež. Začal som utekať a tlačiť ľudí, ktorí boli predo mnou. Bol som zdesený," napísal na čínskej sociálnej sieti jeden z užívateľov.

Turisti zažili najväčšiu hrôzu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: weibo)

Sklenený chodník bol otvorený 20. septembra a je zavesený vo výške 1080 metrov nad morom. Je dlhý 260 metrov a vedie pozdĺž úbočia skalného útesu. Sklenené tabule sú údajne vyrobené z trojvrstvového kaleného skla. Vedenie parku vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že pri pravidelnej inšpekcii bolo zistených niekoľko trhlín. Užívateľ mikroblogu Weibo ale s týmto vyhodnotením nesúhlasí. "Rozhodne nešlo o pár prasklín. Vyzeralo to tak, že sa rozpadla celá tabuľa."

Chodník bude uzavretý dovtedy, kým poškodenú časť nevymenia. Vedenie parku ale trvá na tom, že podobné incidenty sa stali aj na sklenených výškových trasách inde na svete. Napríklad vlani na londýnskom Tower Bridge. CNN uviedla, že sklenené vyhliadkové trasy v Číne sa stávajú mániou. Ešte tento rok má byť otvorený opäť v provincii Chu-nan sklenený most nad kaňonom Čang-ťia-ťie. Bude dlhý 430 metrov a povedie vo výške 300 metrov, takže sa stane najdlhším skleneným premostením na svete.

Viac o téme: ČínaSklenený most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu