Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedec (36) odhalil tajomstvo dlhovekosti, nie je pre každého: Musíte sa vzdať aj tejto slasti

Alex Zhavoronkov Zobraziť galériu (2)
Alex Zhavoronkov (Zdroj: Youtube/Ed Park)

LONDÝN - Tu už naozaj končí každá sranda. Britský odborník je presvedčený, že sa človek pokojne môže dožiť aj 150 rokov, ak svoj život od základov zmení. To však môže mať aj katastrofálne dôsledky.

Profesor Alex Zhavoronkov (36) verí, že bude žiť najmenej ďalších 114 rokov, ak všetko pôjde podľa jeho plánu. „Momentálne neplánujem zomrieť vôbec,“ hovorí muž, ktorý pôsobí ako riaditeľ nadácie zaoberajúcej sa biogerontologickým výskumom.

Príbehy ľudí, ktorí sa dožili sto rokov: šokuje vás, čo je za ich dlhovekosťou!

Zhavoronkov je svetovým expertom na starnutie a celý svoj život zasvätil problematike dlhovekosti a pokrokom v medicíne. Vo svojej poslednej knihe Nestarnúca generácia tvrdí, že ak budeme nasledovať jeho príklad, môžeme pracovať a žiť oveľa dlhšie, ako si myslíme. Jeho vyhlásenia sú zaujímavé aj vďaka správe Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorej by svet, v ktorom sa žije do stovky, mal byť normou. A britský vedec sa domnieva, že do tohto veku by každý z nás mal byť schopný pracovať.

Zbytočne oslabuje a príliš rozptyľuje

Nedávno vyvolalo rozruch aj tvrdenie istého lotyšského vedca, podľa ktorého by sme žili oveľa dlhšie, keby sme sa vzdali manželstva, vzťahov, detí, materiálneho vlastníctva, ale aj sexu. Energeticky nás to podľa neho oslabuje a príliš rozptyľuje, preto by sme s takýmito „vecami“ mali počkať najmenej do 75. A podobného názoru je aj Zhavoronkov, ktorý podľa Daily Mail tvrdí, že manželstvo je veľké rozhodnutie na dlhú dobu.

Vedec (36) odhalil tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci sa chce Zhavoronkov plánuje dožiť 150 rokov, aj jeho občas očarí žena, ako však priznáva, prvoradý je preňho intelekt, až potom vzhľad. Zdôveril sa ale, že sex niekedy predsa len má, ale postkoitálne interakcie ho nudia.

Radšej vôbec nešoféruje

Výskumník zašiel v rámci vlastnej posadnutosti tak ďaleko, že sám zo seba urobil pokusného laboratórneho králika. Testuje na sebe rôzne vitamíny, chemické látky, ale aj obyčajný aspirín, len aby sa vyhol starobe. Pravidelne cvičí jogu a dôsledne sa stará o svoju svalovú hmotu, ktorej životnosť je podľa neho dôležité chrániť.

Čomu však venuje najdelikátnejšiu pozornosť, to je zloženie stravy. Denne príjme zhruba 1600 až 1700 kalórií, ktoré väčšinou pozostávajú z ovocia, zeleniny, jogurtu, proteínových tyčiniek, kávy a občas aj jablčného muštu, ktorý si dáva spolu s liekmi pre cukrovkárov, aby si v krvi udržal stabilnú hladinu glukózy. Dokonca si niekedy dopraje aj trochu hovädzieho mäsa, hoci si myslí, že čoskoro budeme konzumovať mäso z laboratória. Medzi jeho neresti patrí cigareta, ktorú si zapáli pri špeciálnych spoločenských príležitostiach.

VIDEO Storočná žena prezradila tajomstvo dlhého života: Jej rada vám vyrazí dych!

Podľa rakúskych vedcov dnes staroba začína až vo veku 74 rokov, kým pred sto rokmi bola napríklad priemerná dĺžka života v Británii zhruba 50 rokov a dnes je to už 80. Podľa Zhavoronkova je dôležité, aby ste sa svojej túžby po dlhovekosti nevzdávali. Stačí, ak si budete telo a myseľ udržiavať zdravé, budete sa stýkať s mladšími ľuďmi a dáte si urobiť genetické testy, aby ste sa vyhli chorobám. Okrem toho by ste nemali zabúdať aj na vlastné koníčky, myslí si muž, ktorý pracuje 20 hodín denne, nerád sa opaľuje, hovorí štyrmi jazykmi sveta a vyhýba sa šoférovaniu, pretože má vraj oveľa vyššiu šancu zomrieť pri autonehode, ako na rakovinu.

Viac o téme: DlhovekosťAlex Zhavoronkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu