Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci odhalili pôvod najzáhadnejšieho národa sveta: Nie sú takí starí, ako sme si mysleli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

UPPSALA - Až doteraz sa vedci trápili otázkou, odkiaľ tajomný národ, ktorého jazyk sa úplne vymyká z indoeurópskej rodiny, pochádza. Sami seba volajú Euskaldunak, hoci celý svet pozná túto španielsku menšinu ako Baskov.

Vedcom sa hádanku podarilo rozlúštiť pomocou analýzy DNA prvých poľnohospodárov z doby kamennej, ktorú švédski odborníci odobrali z ôsmich pozostatkov pravekých ľudí z jaskyne El Portalón v severošpanielskom Atapuerca. Kosti patrili ľuďom, ktorí v tejto oblasti žili pred 3 500 až 5 500 rokmi.

Zvrat v evolučnej teórii: Najväčšia lož o pôvode človeka, ktorej vedci desaťročia verili

Výskum naznačil, že baskickí ľudia pochádzajú zo skupiny prvých poľnohospodárov, ktorí sa začali miešať s pravekými lovcami ešte prv, ako boli po tisíce rokov izolovaní a venovali sa farmárčeniu. To by mohlo vysvetľovať niektoré z kultúrnych a biologických rozdielov medzi Baskami a ich francúzskymi a španielskymi susedmi. Zvláštne genetické rozdiely a jazyk Baskov žijúcich na severe Španielska a juhu Francúzska antropológov fascinovali už roky, uviedol Daily Mail.

Predchádzajúce hypotézy spájali pôvod Baskov s ešte skoršími skoršími skupinami lovcov a zberačov, ale prostredníctvom analýzy genómu ôsmich dávnych poľnohospodárov sa podarilo zistiť, že práve oni sú najbližšími predkami súčasných Baskov, s ktorými sa v priebehu 2 000 rokov krížili. Baskovia prišli do oblasti pred viac ako 10-tisíc rokmi a vďaka tomu, že žili v hornatej oblasti, kde boli tisícročia izolovaní, zachovali si unikátne zvyky a jazyk zvaný Euskera, ktorý nie je podobný žiadnemu inému vo svete.

Vedci odhalili pôvod najzáhadnejšieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia, )

 

Viac o téme: PračlovekBaskovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu