Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dráma na mori: Palestínčania uniesli výletnú loď so 450 ľuďmi, hrozili výbuchom

Achille Lauro
Achille Lauro (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Palestínske teroristické komando unieslo pred 30 rokmi, 7. októbra 1985, pri egyptských brehoch taliansku výletnú loď Achille Lauro so 450 osobami na palube. Únoscovia z radikálneho Palestínskeho frontu oslobodenia (PFL) abú Abbása požadovali oslobodenie 50 Palestínčanov väznených v Izraeli a hrozili výbuchom lode. Počas únosu bol zavraždený americký občan židovského pôvodu Leon Klinghoffer pripútaný na kolieskové kreslo, ktorého telo únoscovia zhodili do mora.

Postihne svet nová vlna utečencov? Život v Gaze je neúsnosný, o pár rokov príde kríza

Po troch dňoch sa útočníci vzdali egyptským úradom a únoscovia boli vydaní do Tunisu, hlavného sídla Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), ktorej členom PFL bola. Lietadlo, ktorým tam leteli, ale americké stíhačky prinútili pristáť na základni NATO na Sicílii. Štyroch únoscov zatkli, po nedorozumení medzi USA a talianskou vládou ale bolo umožnené zvyšným cestujúcim vrátane organizátora únosu abú Abbása odletieť.

Neskôr ho však taliansky súd vyhlásil za strojcu operácie a v neprítomnosti ho odsúdil k päťnásobnému doživotiu (prvýkrát v júli 1986). V roku 1996 sa abú Abbás za Klinghofferovu smrť ospravedlnil. Americké sily ho zatkli až v apríli 2003 v Bagdade počas vojny v Iraku. Zomrel 9. marca 2004 prirodzenou smrťou v americkom zajatí v Iraku.

Zo štyroch odsúdených únoscov jeden zomrel a traja boli prepustení. Naposledy v máji 2009 predčasne prepustili z talianskej väznice za dobré správanie Júsufa Magidu Makiho.

Únos Achille Lauro sa stal okrem iného námetom hraného filmu, udalosť inšpirovala aj amerického skladateľa Johna Adamsa, ktorý podľa nej v roku 1991 napísal minimalistickú operu Smrť Klinghoffera.

Viac o téme: Achille Lauro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu