Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nový vynález sľubuje koniec kalužiam a povodniam: Voda sa zázračne stráca z povrchu zeme

A dokáže vraj skoncovať aj s rozpálenými letnými ulicami!
A dokáže vraj skoncovať aj s rozpálenými letnými ulicami! (Zdroj: Youtube/DailyMail Online)

SALIHULL - Betón sa správa ako vyprahnutá Sahara. Spoločnosť, ktorá s prevratnou novinkou prišla, tvrdí, že jej betón dokáže absorbovať až 4000 litrov za minútu! Ako je to možné?

Odborníci a podnikatelia prorokujú koniec obrovským kalužiam a povodniam v mestách. Na videu totiž môžete vidieť, ako na betón dopadajú hektolitre vody bez toho, aby sa utvorila nejaká mláka. Voda sa záhadne stráca pod povrchom betónového koberca.

Muži, traste sa: Po tomto vynáleze prestanete robiť niečo veľmi nechutné

Inovatívny superabsorbujúci betón Topmix je podľa tvorcov navrhnutý tak, aby cez jeho štruktúru mohla voda prenikať a zaručujú, že dokáže pohltiť až 4000 litrov za minútu a väčšina vody zmizne už po dopade na zem. Vynálezcovia dokonca tvrdia, že najmodernejší betón by tiež mohol skoncovať s rozpálenými chodníkmi uprostred horúcich letných dní. Voda, ktorá ostane nasiaknutá v betóne, sa počas otepľovania môže odparovať a vytvárať tak chladiaci efekt, uviedol Daily Mail.

Betón má len jedinú nevýhodu

Koncept priepustného betónu je podľa odborníkov známy už 60 rokov a v niektorých dlažbách bol už použitý na pomoc odvodňovaniu, ale spoločnosť Tarmac tvrdí, že jej nový betón je oveľa hutnejší a môže byť použitý aj ako podklad na cestu, po ktorej jazdia autá. Ideálny je podľa nich na pokrytie veľkých plôch, ako sú parkoviská alebo príjazdové cesty. Avšak v oblastiach, ktoré čelia výkyvom extrémnemu počasiu a teplotám, by mohol byť pri častom zamŕzaní a rozmŕzaní poškodený.

Viac o téme: BetónPovodeňVynálezAsfalt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu