Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rusi so zatajeným dychom čakajú na verdikt: Odhalia tajomstvo rodiny cára Mikuláša II.?

Mikuláš II. s manželkou Zobraziť galériu (2)
Mikuláš II. s manželkou (Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA - Ruskí kriminalisti včera v Petrohrade exhumovali pozostatky posledného cára Mikuláša II. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny Romanovovej, uložené v pivnici petropavlovského chrámu. Oznámil to v Moskve hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin. Odobraté vzorky tkaniva majú vniesť definitívne jasno do identifikácie pozostatkov ich dvoch detí, nájdených pred ôsmimi rokmi.

História odkryla prekvapivé tajomstvo: Vyvraždenie Romanovovcov predsa niekto prežil!

Cára Mikuláša II., jeho manželku a päť detí zastrelilo komando boľševikov v roku 1918 v uralskom Jekaterinburgu. Ich telá zohavili v snahe zabrániť neskoršej identifikácii a pochovali v spoločnom hrobe na utajenom mieste. Hrob príslušníkov cárskej rodiny bol objavený v roku 1978, dlhé roky ale trvalo, než došlo k exhumácii a overeniu pravosti ostatkov. Po rozpade Sovietskeho zväzu nájdené pozostatky pochovali s veľkou slávou v cárskej hrobke v Petrohrade.

Medzi mŕtvymi však dlho chýbali ostatky cároviča Alexeja a jeho sestry, veľkokňažnej Márie. Ich hrob pri Jekaterinburgu bol objavený až v roku 2007. Pozostatky - zuby a fragmenty kostí - previezli na súdnu prosektúru v Moskve k ďalšej ohliadke, pochované mali byť tento mesiac. Ruská pravoslávna cirkev, ktorú väčšina Rusov vníma ako nositeľa imperátorského odkazu, však požiadala o ďalšiu expertízu, ktorá by mala pravosť nájdených pozostatkov oboch detí definitívne potvrdiť. Nový dátum pre uloženie ostatkov do Petropavlovskej hrobky bol stanovený na 18. október.

Posledný ruský cár Mikuláš II. s rodinou
Zobraziť galériu (2)
Posledný ruský cár Mikuláš II. s rodinou  (Zdroj: wikipedia.org)

Aby vylúčili akékoľvek pochybnosti, chcú ruskí kriminalisti analyzovať okrem vzoriek tkaniva cára a cárovnej aj stopy krvi na uniforme cára Alexandra II, ktorý sa stal v roku 1881 obeťou atentátu. Alexander II. bol dedom Nikolaja II. a pradedom cároviča Alexeja a veľkokňažnej Márie. Pomôcť má aj porovnanie s pozostatkami cárovninej sestry Jelizavety Fjodorovny, ktorá je pochovaná v Jeruzaleme.

Uloženie ostatkov cároviča a jeho sestry sa má stať pre Rusko veľkou udalosťou. Očakáva sa, že do Petrohradu sa zídu všetci žijúci členovia rodiny Romanovcov, ktorých v Španielsku, Švajčiarsku a niektorých ďalších krajín žije zhruba desať.

Viac o téme: ExhumáciaCárMikuláš II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu