Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pravda o hrôzostrašnej legende padla: Archeológ objavil dôkazy z jaskyne kanibalov

Škótska jaskyňa opradená tajomstvom Zobraziť galériu (2)
Škótska jaskyňa opradená tajomstvom (Zdroj: Youtube/ThusItWas)

EDINBURGH - Stará legenda, ktorá tvorí jadro škótskeho folklóru, hovorí, že do jaskynného bludiska na pobreží Ayrshire sa kedysi nasťahoval Alexander Sawney Bean s družkou, deťmi a vnúčatami. Odvtedy sa v okolí začali diať podivné veci a ľudia záhadne mizli.

Podľa škótskej legendy sa Alexander Sawney Bean narodil niekedy okolo roku 1500 v East Lothian. Keďže svoj život zasvätil kriminalite, dostal sa do väzenia, z ktorého sa mu však podarilo prekopať na slobodu a pred zákonom sa ukryl v pobrežnej jaskyni aj so svojou družkou. Počas 25 rokov splodili 14 detí, ktorým sa z incestných zväzkov narodilo ďalších 32.

VIDEO Ruská rozparovačka (68) sa priznala k hororovým vraždám: Kvôli sláve a pľúcam obetí!

Traduje sa, že rodina vytvorila široký vraždiaci klan, ktorý okradol, zavraždil a zjedol každého pocestného, ktorý oblasťou prechádzal. Jaskyňa mala byť plná ostatkov tiel zavraždených a podľa legendy ich mohlo byť až okolo 1000. Teror a zabíjanie mal ukončiť až škótsky kráľ.

Legendu si niekto vymyslel

Zlom v chápaní legendy však nastal až v 21. storočí, keď archeológ, profesor Ian Armit začal škótsku jaskyňu skúmať. Dovtedy ľudia verili, že jadro legendy je pravdivé. Armit však hovorí, že legenda obsahuje nadprirodzené prvky a o jej pravosti pochybuje. Doteraz v jaskyni nenašiel žiadny presvedčivý dôkaz.

„Beanove deti a vlastne celá jeho rodina sú akoby na polceste medzi ľudským svetom a divokosťou s prvkami nadprirodzena.“ Keď sa podľa Armita pozrieme na príbehy obyvateľov jaskýň z celého sveta, obsahujú zlúčenie nadprirodzeného sveta s realitou.

Pravda o hrôzostrašnej legende
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/ThusItWas)

Profesor Armit dokonca tvrdí, že klan v skutočnosti nikdy neexistoval. Je totiž podozrivé, že dôkazy o takej strašnej legende nie sú ani v žiadnych oficiálnych záznamoch. „Mnoho faktorov naznačuje, že príbeh z 18. storočia bol vymyslený a legenda sa prvý raz objavila až v novinách.“ Niektorí dokonca hovoria, že autormi legendy sú Briti, ktorí chceli očierniť Škótov.

Kanibalizmus rozpútal hladomor

Podľa Škótov by mýtus mohol byť založený aj na skutočnom príbehu o kanibalovi menom Christie Cleek, mäsiarovi z Perthshire, ktorý v 14. storočí počas hladomoru spolu so svojimi kumpánmi lovil v Grampians zvieratá. Keď niektorí v skupine zomreli od hladu, ostatní ich zjedli, čím sa u nich vyvinula aj chuť na ľudské mäso. Podľa záznamov mali mať na svedomí zabitie asi 30 ľudí za účelom ich konzumácie, uviedol portál Express.co.uk.

Viac o téme: KanibalŠkótska jaskyňaAlexander Sawney BeanIan Armit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu