Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hotelové tajomstvá, o ktorých ste netušili: Tieto riadky by si mal prečítať každý hosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Teraz vám prezradíme hotelové tajomstvá, o ktorých ste s najväčšou pravdepodobnosťou netušili. Po týchto informáciach sa budete na svoj ďalší pobyt v ubytovacom zariadení dívať v úplne inom svetle.

Na pobyt v hoteli sa už nikdy nebudete pozerať rovnakými očami. Pár zasvätencov z tohto odvetvia prezradilo, aké praktiky sa dejú predtým aj potom, ako sa tam ubytujete. Viaceré vás určite prekvapia. Niektoré pozitívne, iné zas negatívne.

Pomyslenie na to, že v hotelovej izbe, kde práve trávite dovolenku či služobnú cestu, spali stovky či dokonca tisícky ľudí pred vami, nie je práve najpríjemnejšie. To zákonite znamená, že zanechali po sebe baktérie, ktorých počet buď svedomité chyžné znížili na minimum, alebo ich tam ponechali na pamiatku pre ďalších hostí. Michael Forrest Jones, ktorý pracuje pre Beechmont Hotels Corporation, prezradil, ako to v hoteloch naozaj chodí.

Hotelové tajomstvá, o ktorých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Batožinu otvárajte zásadne v kúpeľni

Kúpeľňa je najschodnejšou variantou, kde by ste po príchode do hotelovej izby mali otvoriť svoj kufor, tvrdí Jones. Ploštice totiž milujú drevo, takže ak by sa aj mali niekde nachádzať, určite to nebude v kúpeľni.

Ra za tri či štyri mesiace v hotelových izbách prebieha tzv. hĺbkové čistenie. Tento proces zahŕňa kompletné prevlečenie matracov a ich otočenie na druhú stranu. Taktiež sa čistí nábytok, závesy a koberce, ktoré by nikdy nemali mať viac ako desať rokov.

Hotelové tajomstvá, o ktorých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď si ľudské oko myslí, že je niečo čisté a bez škvŕn, nemusí to tak byť a ani veľakrát nie je. Hotely používajú prístroje s UV žiarením ktoré dokáže odhaliť aj tie najmenšie, často veľmi nepríjemné a nechutné nedokonalosti. Niektoré zariadenia majú k dispozícii ultrafialové sterilizačné paličky, ktoré sterilizujú vysoko dotykové body v hoteli, akými sú napríklad telefóny, hodiny, vypínače či dverové kľučky. UV svetlo sa tiež využíva na odhalenie biologickej hmoty, prípadne potravy napríklad na posteľnej bielizni. To je dôvod, prečo check-in trvá tak dlho a väčšinou vás do izby nepustia pred druhou hodinou poobede.

Hotelové tajomstvá, o ktorých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pokiaľ od vás pri "check-ine" chcú vodičský preukaz, nie je to nadarmo. Snažia sa z neho extrahovať také množstvo dát, ako je to len možné. To isté platí pre kreditnú kartu a zľavy, ktoré si hosť uplatňuje. Napríklad, či naozaj robí vo firme, ktorá mu zľavu vybavila.

Skontrolujte kukátko

Asi to napadne len málomu, ale hneď po príchode na izbu by ste si mali skontrolovať kukátko na vstupných dverách. Ak je poškodené alebo zjavne chýba, mali by ste žiadať o výmenu izby. Vedzte, že kukátka majú svoje opodstatnenie. V roku 2009 bola cezeň natočená nahá americká novinárka Erin Andrewsová.

Ako sa oceňujú jednotlivé hotelové izby

Spoluzakladateľ stránky Hotelied.com Zeev Sharon tvrdí, že za každých tisíc dolárov, ktoré boli investované do výstavby izby, by mal hotel pýtať jeden dolár za noc. To znamená, že keď sa nejaká izba postavila za 300 tisíc dolárov, mala by sa predávať za tristo dolárov za noc. Kvalita miestnosti sa pritom určuje na základe zariadenia kúpeľne. Kúpeľňa bežných, cenovo dostupnejších hotelov, má jedno umývadlo, vaňu a záchod, tie luxusnejšie ponúkajú dve umývadlá, vaňu, sprchový kút a záchod.

Hotelové tajomstvá, o ktorých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Protokol pre ľudí, ktorí umrú v hotelovej izbe

Úmrtia v hotelových izbách nie sú zďaleka tak ojedinelé, ako by ste si možno mysleli. Len sa o tom príliš nehovorí, lebo to nie je vec, ktorú by hotely radi propagovali. Telá nebohých sú odstraňované vždy tak rýchlo, ako je to len možné. Či už pomocou sanitky, alebo výťahom určeným pre zamestnancov. Izba sa potom dezinfikuje a poriadne vyčistí. "Smrť je súčasťou hotelového života. Detaily o konkrétnych prípadoch sa ale nikdy nedozviete. Pracovníci hotela majú zakázané prezrádzať podrobnosti o príčine smrti či čísla izbieb, na ktorých k nej došlo," skonštatoval Jacob Tomsky, ktorý pracoval v najlepších hoteloch v New Yorku a New Orleans.

Pomsta zamestnancov

Nie každý hotelový hosť je príjemný a veľakrát sa stane, že zamestnancov doslova buzerujú za každú maličkosť. V takom prípade možno očakávať pomstu v podobe znečistenej zubnej kefky či vymeneného kľúča od izby v snahe hosťa vymknúť. Tomsky sa často stretol s tým, že chyžné kradli z minibarov. Uličníctvo zo strany pracovníkov sa ale dialo aj z čistej nudy.

Hotelové tajomstvá, o ktorých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Chyžné sa vám prehrabávajú vo veciach

Obavy, že sa chyžné počas pobytu v hoteli kutrajú v osobných veciach hostí, sú opodstatnené. Tomsky počas svojej kariéry veľakrát zažil, že sa chyžné prehrabávali v taške hosťa, čítali si o nich informácie intímneho charakteru a chichotali sa nad zbierkou erotických pomôcok.

Dajte si pozor na uteráky

"Viete, kde najčastejšie nájdete uterák v izbe, kde bol ubytovaný chlap? Na podlahe alebo vedľa postele," poznamenal Jones. To hovorí za všetko.

Viac o téme: Hotel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu