Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Vedci vynašli počítač s desivou superschopnosťou: Dokáže predpovedať budúcnosť!

Počítač má zlepšiť prácu lekárov
Počítač má zlepšiť prácu lekárov (Zdroj: Youtube/BBC News )

BOSTON – Americkí výskumníci vyvinuli počítač, ktorý dokáže zistiť pravdepodobnosť blížiaceho sa úmrtia až s 96-percentnou úspešnosťou. Vďaka tejto jeho schopnosti môžu lekári zachrániť oveľa viac životov visiacich na vlásku.

„Zázračný“ počítač zbiera každé tri minúty podrobné informácie o zdravotnom stave pacientov bostonskej nemocnice, aby dokázal odhadnúť, či nedôjde k najhoršiemu. Ak teda lekári nejaké vyšetrenie zanedbajú, počítač ich na to veľmi rýchlo upozorní.

Vedci zistili, ako predvídať smrť: Čuchnite si, či nemáte za chrbtom Zubatú!

Superpočítač vlastnia lekári z The Beth Israel Deaconess Medical Centra a aby mohol okamžite chrliť diagnózy, obsahuje kompletné informácie o zdravotnom stave viac ako 250 000 pacientov za posledných 30 rokov. Technologická novinka dokáže nielen predpovedať blížiace sa úmrtie, ale aj diagnostikovať možné ochorenie úspešnejšie ako lekári.

Smrť nastane do 30 dní

„Keď prídete sem, môžeme vziať do úvahy všetko, čo o vás vieme od prvej do poslednej návštevy a výsledky porovnať s inými pacientmi, ktorí mali podobnú diagnózu a predvídať váš zdravotný stav do budúcnosti,“ povedal pre BBC doktor Steve Horng, ktorý priekopnícky výskumný projekt vedie.

„Umelá inteligencia rozširuje schopnosť lekárov postarať sa o pacientov. S 96-percentnou istotou môžeme predpovedať, či a kedy pacient čelí smrti. Ak počítač hovorí, že zomriete, pravdepodobne sa tak stane do 30 dní,“ doplnil Horng.

Viac o téme: SuperpočítačPredpoveď úmrtia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu