Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Meteorológovia veštia skazonosnú zmenu počasia: Zima, akú sme za posledných 50 rokov nezažili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Podľa britských meteorológov bude západná Európa už o pár mesiacov čeliť desivej predpovedi počasia. Valí sa na nás ochladenie, aké sme za posledné desaťročia nezažili. Zmena s katastrofickými dôsledkami ležala viac ako tisíc rokov v klimatickej kóme a teraz sa opäť prebúdza k životu.

Okrem výdatného sneženia zadujú aj vetry z polárnych kruhov, varujú meteorológovia z Británie a už teraz myslia na to, ako veľmi sa prichádzajúca zima môže zmeniť na katastrofickú víziu. Očakávať podľa nich máme nielen teploty klesajúce hlboko pod bod mrazu, ale aj silné snehové búrky, ktoré nás doslova zaplavia snehom.

Koniec sveta už o pár dní, tvrdí proroctvo: Najskôr príde znamenie na oblohe, čo na to vedci?

Británia by mala byť pripravená na prvú snehovú nádielku už koncom októbra, uvádza portál Express.co.uk. Tamojší meteorológovia teda už začali avizovať možný vývoj situácie, pretože prichádzajúca zima by mohla mať také ničivé následky, ako na prelome rokov 1962/63, keď zamrzli jazerá a rieky naprieč celej Británie. Existuje riziko, že by mohli byť zablokované dopravné siete, čo by malo za následok ďalšie komplikácie.

Meteorológovia veštia skazonosnú zmenu
Zobraziť galériu (4)

Meteorológovia mrazivú predpoveď zhotovili s pomocou oceánografov, podľa ktorých sú príčinou takýchto výkyvov teploty v Atlantickom oceáne. Teploty teplého oceánskeho Golfského prúdu totiž začali v uplynulom roku prudko klesať. Za normálnych okolností tlačí prúd teplú vodu smerom k západnému pobrežiu Británie, avšak vďaka drastickému kolapsu teplôt bude pravdepodobne všetko inak.

Najhoršia zima, akú sme kedy zažili

Experti vyslovili obavu, že by mohla dokonca prísť najhoršia zima v histórii, ktorá by teploty stlačila až na mínus 20 stupňov Celzia! Britský meteorológ James Madden vysvetlil, že Golfský prúd za posledných 12 mesiacov značne oslabol. Odborníci sa obávali veľmi tuhej zimy už minulý rok, čomu nasvedčoval aj priebeh jesene a scenár, ktorý sa minulý rok zdal byť pravdepodobný, podľa neho tento rok hrozí reálne. K ochladeniu by mohlo dopomôcť aj zníženie slnečnej aktivity, ktoré by sa mohlo prejaviť už čoskoro.

Meteorológovia veštia skazonosnú zmenu
Zobraziť galériu (4)

Výrazne by sa malo ochladiť už koncom októbra a prvý sneh možno očakávať predčasne, s príchodom novembrových dní, myslí si Madden. „Neoddeliteľnou súčasťou zmien golfského prúdenia je aj výrazná veternosť,“ upozorňuje prognostik s tým, že vietor môže nepríjemne skomplikovať priebeh jesenného i zimného počasia.

Spiaca katastrofa

Vedci už niekoľko mesiacov dozadu avizovali tuhú zimu v Európe vďaka pretrvávajúcemu tichomorskému El Niño a predpokladajú, že problém s extrémnymi výkyvmi počasia by mohol súvisieť aj s topením grónskeho ľadovca, čo má za následok, že severný Atlantik zaplavujú obrovské objemy sladkej vody. Tá zabraňuje normálnemu oceánskemu prúdeniu. Studená voda sa nedostáva na dno, ale ostáva na povrchu.

Podľa nemeckého profesora Stefana Rahmstorfa z Inštitútu pre výskum klimatických zmien sa Golfský prúd spomalil o 15 až 20 percent. Vzniknuté ochladenie prirovnal k vypnutiu milióna elektrární s možnými katastrofickými následkami. „S 99-percentnou pravdepodobnosťou je takéto spomalenie Golfského prúdu absolútne unikátnym javom od roku 900 nášho letopočtu,“ dodal Rahmstorf.

Meteorológovia veštia skazonosnú zmenu
Zobraziť galériu (4)

 

Viac o téme: ZimaPredpoveď počasia na zimuGolfský prúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu