Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontroverzné priznanie Charlesa Darwina odhalené po sto rokoch: Pravda o kresťanstve

Charles Darwin Zobraziť galériu (2)
Charles Darwin (Zdroj: Profimedia, SITA)

NEW YORK - Začiatkom septembra budú na aukcii v New Yorku predávať unikátny list, v ktorom zakladateľ evolučnej teórie Charles Darwin urobil veľké osobné priznanie. List bol adresovaný Francisovi McDermottovi, advokátovi a oddanému kresťanovi, a dlhých sto rokov ležal v zabudnutí.

Známy prírodovedec neveril, že Ježiš bol syn Boží a Biblia je Božím zjavením. Priznal to v súkromnom liste z 22. októbra 1880, ktorý budú 21. septembra predávať na aukcii v New Yorku s vyvolávacou cenou takmer 70-tisíc eur.

Zvrat v evolučnej teórii: Najväčšia lož o pôvode človeka, ktorej vedci desaťročia verili

Súčasníci Charlesa Darwina si pamätali, že len veľmi zriedka diskutoval na tému existencie Boha. Zrejme preto, aby neurazil priateľov a rodinu, navyše, sám študoval teológiu. V ručne napísanom liste advokátovi Francisovi McDermottovi sa však úprimne priznal k tomu, čo verejne často neproklamoval.

Po smrti o ňom kolovali fámy

List bol odpoveďou na žiadosť McDermotta, ktorý chcel, aby mu Darwin odpovedal, či verí obsahu biblického Nového zákona. McDermott mu zároveň sľúbil, že odpoveď si nechá pre seba a Darwin mu odpísal hneď na druhý deň: „Vážený pane, je mi ľúto, ale musím vám napísať, že neverím, že Biblia je Božím zjavením. A preto nepovažujem Ježiša za Božieho syna. S pozdravom, Ch. Darwin.“

Teória, ktorá nabúrala stáročný stereotyp: Kontroverzný opičí proces sa stal totálnou fraškou

Darwin, ktorý zomrel dva roky po tomto prehlásení, je považovaný za jedného z najväčších prírodovedcov všetkých čias a kolovali o ňom fámy, že na smrteľnej posteli konvertoval na kresťanstvo, čo jeho rodina podľa portálu Mirror poprela. McDermott sľub dodržal a priznanie o Darwinovej viere ostalo 100 rokov neznáme.

List, v ktorom sa Darwin McDermottovi priznal
Zobraziť galériu (2)
List, v ktorom sa Darwin McDermottovi priznal  (Zdroj: Profimedia, SITA)

Viac o téme: ListPriznanieCharles DarwinViera v Boha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu