Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrat v evolučnej teórii: Najväčšia lož o pôvode človeka, ktorej vedci desaťročia verili

Vedci ešte pred sto rokmi verili, že kolíska ľudstva nebola v Afrike Zobraziť galériu (3)
Vedci ešte pred sto rokmi verili, že kolíska ľudstva nebola v Afrike (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Dlhé desaťročia archeológovia a najčítanejšie dobové médiá prinášali správy o chýbajúcom článku v histórii pôvodu človeka. V roku 1911 Angličan Charles Dawson urobil dramatické prehlásenie. Tvrdil, že objavil 500-tisíc rokov staré kosti tzv. Piltdownského človeka.

Charles Dawson v roku 1911 presvedčil vedcov i verejnosť, že v Piltdowne objavil kosti prvého Angličana. Jeho nález viedol k rozsiahlym štúdiám a debatám, ktorých dôsledky pretrvali celé desaťročia, uviedol portál Ancient-origins.net. Okolo roku 1950 však pomocou moderných metód datovania vedci zistili, že išlo o bohapustý podvod. Piltdownský muž sa do histórie vryl ako najväčší škandál, aký kedy archeológia zažila.

Vedci objavili v kolíske ľudstva nový druh pračloveka: Spochybnená evolučná teória!

Lebka, ktorú našiel Raymond Dart v roku 1925 v Južnej Amerike, bola najskôr uznaná ako ostatky Homo Sapiens, najmladšieho predchodcu človeka. Neskôr sa zistilo, že ide o lebku Australopitheca. V tej dobe však myšlienku väčšina vedcov neprijala, pretože nekorešpondovala s predstavou o Piltdownskom človeku. V tom čase totiž vedci verili, že kolískou ľudského pokolenia nie je Afrika, ale Anglicko.

Chýbajúci článok

Kosti Piltdownského človeka údajne našli robotníci pri kopaní jamy a zverili ich do rúk amatérskemu geológovi Charlesovi Dawsonovi. Čoskoro sa k nálezu začali vyjadrovať aj známe vedecké a filozofické osobnosti ako Arthrur Woodward Smith, Teilhard de Chardin a Arthur Keith, ktorí boli chýbajúcim článkom nájdeným v Anglicku nadšení. Spoločne dospeli k záveru, že časť lebky, čeľusti a niekoľkých zubov patrí dávnovekému hominidovi, ktorý dokázal používať primitívne nástroje.

Bohapustý podvod

V roku 1949 sa však podarilo pomocou fluórového datovania zistiť, že fosílie boli staré asi 50-tisíc rokov, teda s najväčšou pravdepodobnosťou patrili modernému človeku a neznamenali žiadny evolučný prielom. V roku 1953 začal nález skúmať oxfordský profesor Joseph Weiner. Všimol si, že zuby Piltdownského muža vyzerajú ako zbrúsené nejakým nástrojom a skamenelinu sa rozhodol znova podrobiť analýze.

Zuby boli zbrúsené, nafarbené a iba stovky rokov staré!
Zobraziť galériu (3)
Zuby boli zbrúsené, nafarbené a iba stovky rokov staré!  (Zdroj: Profimedia)

Weiner spolu s paleontológom Kennethom Oakleymom zistil, že zuby a čeľusť pochádzajú z úplne iného obdobia, ako lebka, a dokonca vôbec nie sú fosíliami! Boli iba stovky rokov staré. Dawson niektoré z nich zafarbil chemikáliami a farbou tak, aby to vyzeralo, že dlhé roky ležali v pôde. Ešte škandalóznejšie bolo zistenie, že lebka pochádzala z dolnej čeľuste orangutana, ktorá bola zámerne skombinovaná s ostatkami moderného človeka!

Dawsonov podvodný nález dostal pomenovanie Eoantrhopus dawsoni. Súčasníci Dawsona zároveň verili, že má v osobnej zbierke niekoľko ďalších dôležitých fosílií a archeologických nálezov, ale v roku 2003 sa zistilo, že 38 položiek v jeho zbierke boli falzifikáty. Zaujímavosťou je, že Dawson bol vyštudovaným právnikom, ktorý zomrel 5 rokov po tom, ako jeho úspešný podvod na desaťročia zmenil výklad o pôvode človeka bez toho, aby ľudstvo vyviedol z omylu.

Zvrat v evolučnej teórii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: PodvodPračlovekPiltdownský človekCharles Dawson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu