Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Objavili Stonehenge 2: Archeológovia mali gigantickú stavbu celý čas pod nosom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: English Heritage)

LONDÝN - Obrovské kamene vysoké až 4,5 metra objavili archeológovia neďaleko slávneho náleziska Stonehenge. Celý čas ich mali, ako sa hovorí, pod nosom, no odhalili ich až prieskumné sondy.

Vo Veľkej Británii bola objavená jedna z najväčších prehistorických pamiatok stará najmenej 4500 rokov, informuje mirror.co.uk. V hĺbke približne jeden meter pod zemou zhruba kilometer a pol od ďalšej známej stavby Stonehenge v grófstve Wiltshire ich detekovali radary. Ide o najmenej deväťdesiat obrích kameňov, ktoré kedysi tvorili arénu na planine Salisbury Plain. Slúžili zrejme na náboženské rituály.
 
Stonehenge
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: www.ofordscientigicfilms.tv)
 
Pieskovcové kamene ležia na boku na kraji neolitického osídlenia Durrington Walls. Odborníci sa domnievajú, že boli zvrhnuté na zem do tvaru C zámerne, no zatiaľ nie je jasné, kedy a prečo sa tak stalo. "Je to skutočne pozoruhodné. Nikde inde na svete sa nič také podľa nás nie je. Robíme prieskum na jednej z najväčších kamenných pamiatok v Európe a priamo pod nosom objavíme toto," povedal jeden z hlavných archeológov projektu, profesor Vince Gaffney z
Univerzity v Bradforde. 
Podľa neho je možné, že tam kamene umiestnili tí istí ľudia, ktorí pred 5000 rokmi budovali Stonehenge. "Tieto stavby majú tak trochu teatrálny charakter; boli postavené na to, aby zapôsobili, urobili dojem," dodal Gaffney. 
Viac o téme: ArcheológoviaObjavKameneStonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu