Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci sú na prahu novej éry: Rozložíme človeka na atómy a potom ho znova privedieme k životu

Michio Kaku Zobraziť galériu (2)
Michio Kaku (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Pre vedcov s pestrou fantáziou slovo nemožné neexistuje. Vedec a futurológ Michio Kaku je presvedčený, že revolučnú technológiu budú môcť používať už naše vnúčatá, ak nie my sami.

Profesor Michio Kaku z newyorskej univerzity skúma technológiu teleportácie osôb do iného priestoru, resp. inej časti Zeme, ktorá by podľa neho mohla byť ľudstvu k dispozícii už v priebehu desaťročia alebo aspoň do budúceho storočia.

Vedci sa boja astronomických dôsledkov: Najsilnejšie gravitačné pole za posledných 20 rokov

Kaku, ktorý je obhajcom myšlienky paralelného vesmíru a možnosť neviditeľného cestovania v čase a priestore považuje za reálnu, študoval rôzne sci-fi technológie a dospel k jednoznačnému názoru, že sa to nakoniec musí podariť, uviedol portál Express.co.u.

Atóm už premiestniť dokážu

„Veľa vecí, ktoré poznáte zo Star Treku, budú reálne. Napríklad zariadenie na teleportáciu,“ myslí si profesor a dodal, že „kvantová teleportácia už existuje.“  Vedci totiž dokážu premiestniť atóm z jednej miestnosti do druhej a Kaku je presvedčený, že do desiatich rokov budú schopní premiestniť prvú molekulu.

Podobný proces nastáva aj pri prenose svetla a podľa Kakua môže byť ukážkovým príkladom teleportácie. Ďalším dôležitým krokom podľa neho bude prenos fotónov na Mesiac okolo roku 2020, kedy sa očakáva, že ľudia opäť pristanú na jeho povrchu.

Vedci sú na prahu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Človek možno prekoná aj vlastnú smrť

Problémom, na ktorý upozorňujú aj iní vedci, však môže byť to, či by sa prenos živého človeka vydaril úspešne. Navyše, mohlo by sa stať, že by sa dostal do časopriestoru, z ktorého by sa nemohol vrátiť späť na pôvodné miesto. Ľudské telo pozostáva z biliónov atómov a ich prenos by teda musel byť závislý na tom, aby aj po transporte zostali pokope. Znamenalo by to teda akúsi spätnú rekonštrukciu teleportovaného človeka.

Dokonca by sa tiež mohlo stať, že teleportovaná osoba bude musieť pri prenose zomrieť, pretože jej atómy sa rozložia a po prenose bude musieť byť znova privedená späť k životu. Vedci sa však nevedia zhodnúť na tom, či to bude po prenose ešte tá istá osoba alebo už niekto iný.

Viac o téme: Michio Kaku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu