Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Takto začínal školský rok našich dávnych prarodičov: Pokoj dietky nemali ani v sobotu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Reforma osvietenej panovníčky z roku 1777 prikázala všetkým deťom chodiť do školy, aby sa tam sa naučili písať, čítať a počítať, a aby niektorí z nich pokračovali vo vzdelávaní aj na vyšších školách či univerzitách. Vráťte sa s nami zopár storočí dozadu v čase, do školských lavíc, keď dietkam skončili vakácie a začínalo sa vynaučovanie.

Ako to teda vyzeralo, keď sa prázdniny končievali pre našich prastarých rodičov a ich rodičov?  Školská reforma Márie Terézie totiž predpísala rechtorom aj náplň vyučovania – rozumeli by ste, čo chceli žiakov naučiť v latinských alebo kráľovských gymnáziách?

Rebríček najlepších a najhorších škôl na Slovensku: Pozrite sa, kde urobia z vášho dieťaťa génia

Včelka, časopis pre deti z roku 1878
Zobraziť galériu (10)
Včelka, časopis pre deti z roku 1878  (Zdroj: SNK, DIKDA)

Ak nie, nevadí, nazrieme spolu do školského roku 1844/45 – vitajte v triede pána učiteľa Samuela Jurkoviča. Že je Vám to meno známe? Veď ide o otca Aničky Jurkovičovej, starého otca básnika a spisovateľa Svetozára Hurbana – Vajanského. Ale hybaj už do triedy, lebo vynaučovanie sa začína!

Rozvrh hodín pre latinské školy a kráľovské gymnáziá v Uhorsku – príloha Ratio educationis z roku 1777
Zobraziť galériu (10)
Rozvrh hodín pre latinské školy a kráľovské gymnáziá v Uhorsku – príloha Ratio educationis z roku 1777  (Zdroj: SNK, DIKDA)

Takto začínal školský rok
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SNK, DIKDA)

Dľa písma tohto „přes celý čas vynaučování každý žák i žačka má se v škole počestně, mravně v tichosti zpravovat, žádného kriku ba ani žádné rozprávky a hlasité řeči nevydávat, aby všichni dokázali, že jsau mravní žáci a žáčky, a né surové, nemravné, nekázané, rozpustilé dítky.“

Školský rozvrh Samuela Jurkoviča, rkp., orig., 1 jd; 1 strana
Zobraziť galériu (10)
Školský rozvrh Samuela Jurkoviča, rkp., orig., 1 jd; 1 strana  (Zdroj: SNK, DIKDA)

Predchodca dnešného školského poriadku, ktorý dopĺňa rozvrh vyučovania, nám prezradí aj to, aký dôležitý bol krasopis žiaka. „Papír na předpis každý po poledni odevzdá, aby na druhý den ráno předpísaný obržel, a pozorlivě, pěkně, čistotne, psáti se naučil. – Jak dobré učení, tak pěkné písmo, okrášluje žáka.“  V 19. storočí bol najlepším priateľom žiaka griflík a donát – učebnica gramatiky, no žiaci sa vzdelávali aj v prírodopise, počtoch, či rétorike, keď deklamovali verše spamäti. Dôležitou súčasťou vyučovania bolo náboženstvo alebo katechizmus a na rozdiel od súčasného poriadku, by ste sa do školy museli ponáhľať aj v sobotu.

Školský rozvrh Samuela Jurkoviča, rkp., orig., 1 jd; 1 strana – detail
Zobraziť galériu (10)
Školský rozvrh Samuela Jurkoviča, rkp., orig., 1 jd; 1 strana – detail  (Zdroj: SNK, DIKDA)

O niekoľko rokov neskôr sa už vydávali aj časopisy pre slovenské dietky a ich rodičov – Včelka z roku 1879 malým i veľkým prezradila aj to ako písať miery dĺžky, či čo nám približuje perspektív a drobnohľad. Počty a fyzika tak neboli strašiakmi pre študujúcu mládež.

Včelka, časopis pre deti z roku 1879
Zobraziť galériu (10)
Včelka, časopis pre deti z roku 1879  (Zdroj: SNK, DIKDA)

Boli však aj časy, keď sa deťom do školy nechodilo ľahko, v roku 1907, iba 130 rokov po reforme Ratio educationis, ktorá školu priblížila aj ľudovým vrstvám, sa vzdelávanie stalo nezrozumiteľným. Školské zákony grófa Aponiho totiž zaviedli do škôl na celom území Uhorska ako vyučovací jazyk maďarčinu. Aké bolo chodiť do školy, v ktorej ste nerozumeli pokynom učiteľa, opisuje Priateľ dietok z roku 1907.

Priateľ dietok, príloha Ľudových novín, 1907
Zobraziť galériu (10)
Priateľ dietok, príloha Ľudových novín, 1907  (Zdroj: SNK, DIKDA)

Vlasť a svet, 1887, s. 260
Zobraziť galériu (10)
Vlasť a svet, 1887, s. 260  (Zdroj: SNK, DIKDA)

 

Viac o téme: Prvý školský deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu