Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nočná obloha odhalí tretí magický úkaz už DNES: Pripravte sa na hrozné proroctvá

Mesiac bude nebezpečne blízko Zobraziť galériu (2)
Mesiac bude nebezpečne blízko (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA/LONDÝN - Najprv to bol modrý mesiac, potom krvavočervený a astronómovia dnes upozorňujú na to, že august ukončí tretia z najfascinujúcejších fáz mesiaca. Takzvaný supermesiac však môže spôsobiť aj nemalé peripetie.

Ak sa vám dnes v noci podarí magický úkaz zachytiť, fotografie nám posielajte na tipy@topky.sk.

Rok 2015 je bohatý na zaujímavé lunárne javy, medzi ktoré patrí aj dnešný supermesiac – jav, Zem a Mesiac súčasne dosiahnu v noci na obežnej dráhe svoj najbližší bod. To znamená, že mesiac v splne sa dnes v niektorých oblastiach môže javiť až o 14 percent väčší, než inokedy.

FOTO Michal s hrôzou pozoroval nočnú oblohu: Uvidel som predzvesť apokalypsy nad Prievidzou

Elegantný planetárny jav, ktorý bol po stáročia opradený poverami, bude pozorovateľný už od pol siedmej večer a najzreteľnejší bude okolo štvrtej hodiny v nedeľu ráno. Pozorovatelia, ktorí budú mať k dispozícii dostatočne silný ďalekohľad, budú môcť vidieť aj prekrásne hory a krátery na povrchu Mesiaca. Aj pri pozorovaní voľným okom sa však divákom naskytne ohromujúci pohľad, uvádza portál Express.co.uk.

Povodne, zemetrasenia a sopečné výbuchy!

„Niektorí ľudia dokonca veria, že keď sa Mesiac dostane tak blízko k Zemi, existuje zvýšené riziko zemetrasení alebo sopečných výbuchov,“ hovorí Gemma Lavender, členka britskej Kráľovskej astronomickej spoločnosti na margo tvrdení, že supermesiac môže vyvolať povodne. Najbližšiu magickú fázu mesiaca možeme očakávať už 13. septembra, keď bude v čiastočnom zatmení a potom 28. septembra, keď bude supermesiac ešte bližšie k Zemi a opticky ešte väčší.

Nočná obloha odhalí tretí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

 

Viac o téme: SplnMesiacSupermesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu