Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Experiment so živými dobrovoľníkmi: Vedci tvrdia, že toto ľudí ochráni pred žraločími zubmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

SYDNEY - Zebrie pruhy sú jedným z nových vzorov na kombinézy, ktoré skúšajú austrálski surferi v nádeji, že odplašia žraloky. Prinútila ich k tomu vlna útokov na populárnych plážach západnej Austrálie, kde len od tohtoročného februára zaznamenali 13 vážnych prípadov napadnutia človeka žralokom, z ktorých jeden skončil smrťou a traja ďalší ľudia utrpeli vážne zranenia.

Za posledných päť rokov zabili podľa The Times žraloky pri plážach Západnej Austrálie najmenej sedem ľudí. Úrady však zatiaľ odolávajú tlaku verejnosti, aby začali hromadné zabíjanie žralokov, a namiesto toho surfistov a plavcov vyzývajú, aby si zaobstarali nové vybavenie vrátane špeciálnych vzorov na odevoch či doskách a elektronické pulzné zariadenia.

VIDEO Hrôza, ktorá sa zažerie až do špiku kostí: Žraloky porcujú pred pohoršenými turistami!

Podľa odborníkov majú zebrie pruhy žraloka zmiasť. „Väčšina z útokov žraloka na človeka patrí do kategórie chybnej identifikácie koristi,“ povedal Robert Lushey z austrálskej spoločnosti Radiator, vyrábajúcej plavecké a surferské odevy. „Vidí pomaly sa pohybujúcu siluetu, ktorá vyzerá ako ich obľúbená potrava. Pokiaľ vo chvíli, keď sa chystajú zaútočiť, túto ich predstavu rozbijete, máte väčšiu šancu im uniknúť,“ dodal.

Nové kúpacie odevy so vzormi odpudzujúcimi žraloky sú založené na výskume Západoaustrálskej univerzity. Kombinézy a plavky kombinujú vzory, ktoré majú žraloky zmiasť. Jeden z nich vsádza na „mimikry“ - vzor na kombinéze je podobný vode a žralok by tak mal mať problém človeka v ňom uvidieť. A ten, ktorý na sebe má zebrie pruhy, odborníci označujú ako „varovný“ - plavec v ňom je vo vode veľmi viditeľný, ale nepodobá sa ničomu, čo je žralok zvyknutý loviť.

Viac o téme: ŽralokNapadnutieVzoryKombinéza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu