Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO najvzácnejšieho tvora na Zemi: Za posledných 31 rokov ho videli len dvakrát

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com, YouTube)

JAYAPURA – V hlbinách morí a oceánov, ktoré pokrývajú 71 percent povrchu Zeme, sa ešte stále nachádzajú mnohé neprebádané oblasti. Práve tam sa ukrývajú tvory, akým je napríklad Allonautilus scrobiculatus, teda vzácny druh morského mäkkýša, ktorý v doterajšej histórii videli len dvakrát. Pokojne ho možno označiť za najvzácnejšieho tvora na Zemi.

Tohto nepolapiteľného tvora naposledy prvýkrát objavili pred 31 rokmi, teda v roku 1984, a to v Papue-Novej Guinei. Ide o príbuzného chobotnice a sépie, no našu planétu obýva už viac ako 500 miliónov rokov. Je teda isté, že prežil až dve obdobia masového vymierania, no veľa sa o ňom nevie ani dnes.

FOTO najvzácnejšieho tvora na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkstock.com, YouTube)

Profesorovi Petrovi Wardovi a jeho výskumnému tímu sa pripisuje jeho objavenie, teraz sa však podarilo tohto ojedinelého krásavca zachytiť znova, a to vďaka návnade, ktorú umiestnili do hĺbky 150 až 400 metrov pod hladinu. Urobili fascinujúce video, pričom úspech tejto akcie vôbec nebol istý. Tento veľký mäkkýš je totiž viazaný na limitované životné prostredie najmä kvôli teplote vody.

Viac o téme: VedciMorský tvorVzácny živočích
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu