Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarskí policajti nevedia, kam skôr: VIDEO bláznivej naháňačky s utečencami na hraniciach

Ide to ťažšie, ale dá sa preliezť aj cez plot. Zobraziť galériu (2)
Ide to ťažšie, ale dá sa preliezť aj cez plot. (Zdroj: digi24.ro)

BUDAPEŠŤ - Približne 100.000 migrantov, mnohí zo Sýrie a ďalších konfliktných oblastí Blízkeho východu, vstúpili tento rok do Srbska na svojej ceste na sever do Maďarska a schengenskej zóny voľného pohybu. Maďarsko teraz stavia štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý plot na hraniciach so Srbskom v snahe zabrániť prílevu migrantov. Ako však potvrdzujú nasledujúce zábery, odradiť utečencov od vstupu do krajiny je sizyfovská práca.

ROZHOVOR o utečeneckej kríze s Mohamadom Hasnom: Slovensko má šancu ukázať, že vie pomáhať

Utečenci sa doteraz zvykli do Maďarska dostať popri železničnej trati, ale najnovšie sa o to podľa portálu digi24.ro pokúšajú skokom cez ostnatý drôt vymedzujúci hranice medzi Srbskom a Maďarskom. A keď už nie skokom, tak aspoň podkopaním a podlezením.

Maďarskí policajti nevedia, kam
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Deje sa tak napríklad aj pri maďarskom meste Röszke, kde je zriadený utečenecký tábor, ale migranti odtiaľ odchádzajú, pretože im údajne nikto nevenuje starostlivosť, nedajú im ani jedlo, ani vodu. Idú teda radšej na vlakovú či autobusovú stanicu a pátrajú po spojoch do Budapešti, odkiaľ sa poberú ďalej na západ. S orientáciou však majú problémy, pretože po anglicky sa s miestnymi obyvateľmi nevedia dohovoriť a maďarčinu neovládajú.

 
Exodul

Situatia de la graniţa Ungariei cu Serbia, în apropiere de localitatea Roszke, se complică pentru autorităţile maghiare. Tot mai mulţi migranţi aleg să nu mai treacă prin punctul cu calea ferată, aşa cum o făceau până aseară, şi preferă să sară peste sârma ghimpată care delimitează graniţa dintre cele două ţări.Detalii - http://bit.ly/1Jy1MQA

Posted by Digi24 on 26. august 2015

Maďarsko chce tvrdšie postupovať voči utečencom, ktorí prekračujú jeho zelenú hranicu. Polícia bude na hranici nasadzovať aj vodné delá a obušky, informoval šéf úradu vlády János Lázár. Vláda sa sťažuje, že migranti sú stále menej ochotní spolupracovať a sú stále agresívnejší.

Bezpečnostné sily teraz na hranici nebudú stavať žiadny kordón a nebudú utečencom aktívne brániť vo vstupe do krajiny, uistil Lázár. "Ale ten čas ešte nastane," dodal. Konzervatívna vláda chystá proti utečencom nasadiť aj armádu. Príslušné legislatívne opatrenie má budúci týždeň schváliť parlament.

Lázár tiež informoval, že vláda nechá v tranzitných krajinách rozšíriť informáciu, že na južnej hranici Maďarska sa budujú zátarasy. "Konkrétne chceme informovať nelegálnych migrantov, že sa im neoplatí vstúpiť do Maďarska," povedal Lázár.

Po prijatí balíčka zákonov iniciovaných vládou bude trestným činom prekročenie štátnej hranice cez zátarasy aj ich poškodenie. Upravený má byť aj zákon o utečencoch tak, aby urýchlil azylový proces.

Maďarsko teraz dokončuje plot pozdĺž svojej 175 kilometrov dlhej hranice so Srbskom. Napriek tomu do krajiny denne prúdia tisícky utečencov na takzvanej balkánskej trase. Polícia doteraz proti nim nepoužíva násilie, ak sa neodmietajú podvoliť jej nariadeniam.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu