Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nová nočná mora turistov v Stredomorí: Do vôd sa dostal jedovatý úlovok, otrava je strašná

Štvorzubec striebropásy
Štvorzubec striebropásy (Zdroj: YouTube)

ATÉNY - To je ale pekná ryba, pomyslí si loviaci turista v Stredomorí. Elegantná stavba tela, striebristo sa lesknúci chrbát s čiernymi škvrnami a biele brucho. Tento úlovok pôjde hneď na gril. Taký obed by bol ale smrteľný, pretože tropická ryba štvorzubec striebropásy je prudko jedovatá. Povedalo by sa, že niečo také sa môže len ťažko stať, ale opak je pravdou: rybou, ktorá sa do Stredozemného mora rozšírila cez Suezský prieplav, sa totiž otrávilo už niekoľko ľudí, napísala agentúra DPA.

Slováci vylovili na dovolenke unikát: Keď sa dozvedeli, čo to je, zalial ich smrteľný pot!

"Darí sa jej tu dobre. A je nebezpečná," domnieva sa toxikológ Dietrich Mebs z univerzitnej kliniky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, ktorý sa špecializuje na rybie jedy. Aj ďalší odborníci pasujú štvorzubca na jeden z najnebezpečnejších invazívnych druhov rýb v Stredomorí. Dostal sa do neho ešte len pred niekoľkými rokmi z Červeného mora, ale v jeho východnej časti sa rýchlo rozšíril a dostal sa už aj k talianskym a španielskym brehom.

Počet štvorzubcov v západnej časti Stredozemného mora rýchlo rastie, upozorňuje Maria Corsiniová-Fokaová, biologička z gréckeho Centra pre morský výskum na ostrove Rodos. Rybári v Katalánsku vylovili štvorzubca zo svojich sietí prvýkrát pred šiestimi rokmi, v roku 2013 bolo zaznamenaných exemplárov päť a vlani desať. Podobné hlásenia prichádzajú z Talianska, Malty a Alžírska.

Podľa toxikológa Mebsa je riziko hlavne v tom, že ľudia o tomto nebezpečenstve príliš nevedia. K Stredozemnému moru jazdia každoročne davy turistov a jed štvorzubca, alkaloid tetrodoxin, patrí k najsilnejším známym nervovým jedom. Jedovatí sú všetci štvorzubci a kto rybu zje, otrávi sa. Prípady otráv sú známe napríklad z Turecka, kde štvorzubca prvýkrát objavili už v roku 2003. Rybár sa otrávil aj v Izraeli, lekári ho však dokázali zachrániť.

Tetrodoxin spôsobuje blokádu nervového systému a ochrnutie, mozog však jed nepostihuje, a tak pacient zažíva postup otravy pri plnom vedomí. Človek po požití jedu najprv pociťuje stratu citlivosti v bruškách prstov, na perách a na jazyku, keď paralýza postúpi ďalej, nastáva dýchavičnosť a zlyhanie dýchacích svalov.

Turecké, grécke a cyperské úrady lov a predaj štvorzubcov zakazujú. Naproti tomu napríklad v Japonsku sú považované ryby tohto druhu - napríklad ryba fuga - za delikatesu, ktorú však vzhľadom na náročnú prípravu zvládnu servírovať len skúsení kuchári.

Profesionálni rybári v Španielsku si žiadne riziko nepripúšťajú. Majú za to, že štvorzubec je natoľko špecifická ryba a je tak ľahko rozpoznateľná, že prakticky nie je možné si ju spliesť. Ich kolegovia ďalej na východ sa ale sťažujú, že im silní a až meter dlhí jedinci s ostrými zubami ničia siete. Štvorzubec má zuby natoľko ostré, že dokáže prehryznúť aj rybárske háčiky, ale zranenia ľudí, ktorí sa kúpu na plážach, nie je potrebné sa obávať. Ryby totiž žijú v hĺbkach medzi desiatimi a 100 metrami pod morskou hladinou.

Aj preto si Timo Moritz, riaditeľ nemeckého Múzea mora vo Stralsunde myslí, že problém so štvorzubcami netreba dramatizovať. Zo 750 druhov rýb, ktoré žijú v Stredozemnom mori, podľa neho až 150 pochádza pôvodne odinakiaľ, prevažne z Červeného mora. Lagocephalus sceleratus nie je jediným zástupcom druhu v Stredozemí. Nie je ani jedinou jedovatou rybou, ktorá tu žije. A človeka vraj priamo nijako neohrozuje.

Viac o téme: Štvorzubec striebropásy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu