Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci majú pre nás zlú správu: O sto rokov prídeme o územie, kde žije 150 miliónov ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ipcc)

WASHINGTON - Podľa amerických vedcov je nevyhnutné, že o 100 až 200 rokov sa hladina oceánov zdvihne minimálne o meter, čo zrejme tvrdo zasiahne veľké mestá na pobreží ako Tokio či Singapur. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorého tím sleduje stúpanie morských hladín v posledných rokoch.

Globálna katastrofa na obzore: Sme na tom horšie ako v 20. storočí a nič to nezmení!

Ľadovce Grónska a Antarktídy sa topia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. "Vzhľadom na terajšie poznatky o rozširovaní oceánov v dôsledku (globálneho) otepľovania a o topení ľadovcov a ľadových chrást je prakticky isté, že zažijeme zvýšenie hladiny morí najmenej o meter, pravdepodobne viac," uviedol v stredu na webe NASA šéf výskumného tímu Steve Nerem.

Pripustil, že sa ale nevie, kedy sa tak stane. Vedci odhadujú, že o sto alebo viac rokov. Od začiatku ich merania v roku 1992 sa hladiny oceánov zdvihli na rôznych miestach o 7,6 centimetra až 23 centimetrov. Tento jav sa teraz zrýchľuje a najskôr sa bude ďalej zrýchľovať. Predpovede hovoria o tom, že do konca tohto storočia hladiny stúpnu o 30 až 90 centimetrov.

Zvýšenie hladín morí a oceánov o približne meter bude ohrozovať oblasti, v ktorých teraz žije viac ako 150 miliónov ľudí, predovšetkým v Ázii. Niektoré tichomorské ostrovy by mohli úplne zaniknúť, vážne postihnuté by boli veľká mestá ako Dháka, Singapur či Tokio. Tiež v Spojených štátoch zvýšenie hladiny zmení podobu pobrežia, predovšetkým v štátoch ako Florida. Už teraz veľké prílivy zaplavujú niektoré ulice Miami, čo sa predtým nedialo, upozornil Michael Freilich z washingtonského sídla NASA.

Planéta sa otepľuje, a tak sa ľadovce topia stále rýchlejšie. "Nehovoríme o nejakom futuristickom scenári. Údaje zaznamenané v posledných rokoch mňa osobne veľmi znepokojujú," upozornil špecialista NASA na ľadovce Tom Wagner.

Viac o téme: OceánĽadovceOteopľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu