Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

BBC odhalila zámery Islamského štátu so ženami: Budete sa diviť, o čo vraj teroristom ide

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Počet Britov mieriacich do Sýrie za hnutím Islamský štát (IS) dosiahol oproti posledným správam vrchol už pred dvoma rokmi. Množstvo mladých žien medzi nimi však podľa britskej vlády dramaticky vzrástlo. Čo za tým je a akú stratégiu IS používa, aby nalákal ženy do svojich radov?

IS vydal tajnú príručku pre džihádistických agentov Západu: Z jej obsahu vám bude nevoľno

Islamský štát zaujíma voči ženám dvojaký postoj. S tými, ktoré považuje za kacírky, nakladá takmer ako s podľuďmi, ako s tovarom, s ktorým sa dá obchodovať a darovať za odmenu bojovníkom. Šokujúce zábery z novodobého trhu so sexuálnymi otrokmi v irackom Mosule ukazujú bojovníkov IS, ako diskutujú o cenách za vlani zajaté jezidské dievčatá, z ktorých mnoho je maloletých.

Na druhej strane má ale IS veľké plány s moslimskými ženami, ktoré imigrujú na jeho územie. Pri budovaní takzvaného chalifátu by mali zohrávať kľúčovú úlohu.

"Chcú, aby sa k nim ženy pridali. Vidí ich ako základné kamene nového štátu a chcú občanov," povedala expertka Katherine Brownová z londýnskej King's College. "Je zaujímavé, že ľudia majú spojený IS s kultom smrti, ale to je presný opak toho, čo sa IS snaží vytvoriť, teda nový štát. A hrozne chce, aby sa ženy stali súčasťou jeho utopistického úsilia," cituje Brownovú stanica BBC.

Aimed Deen je niekdajší bojovník teroristickej organizácie al-Kájda a do duše radikálov vidí ako málokto. Domnieva sa, že prístup IS k ženám sa líši od postoja Al-Kájdy alebo Talibanu. "Na rozdiel od al-Kájdy sa IS snaží vytvoriť stabilnú spoločnosť s koreňmi. Privádza rodiny z moslimského sveta, nielen z Európy alebo z USA, ale aj zo strednej Ázie."

Po internete kolujú odkazy v rôznych jazykoch vyzývajúce moslimov, aby opustili svoj bezpečný, ale sporný život na Západe a prišli do chalifátu. Väčšina ľudí tento apel ignoruje, avšak rastúce množstvo žien na neho reaguje. Niektoré sú ako britské dievčatá z východného Londýna, ktoré sa chceli stať džihádistickými nevestami - vydať sa za bojovníka, ktorý im dá postavenie.

"Je v tom kus romantiky," usudzuje Deen. Varuje však, že sen môže skončiť aj tragédiou. "Dĺžka života islamistického bojovníka je nanajvýš mesiac alebo dva. Takže sa stane to, že žena sa zaňho vydá, on zomrie a ona štyri mesiace a desať dní smúti. Ak je tehotná, tak možno viac. Potom si vezme niekoho iného, ​​bude ďalší manžel-mučeník, ďalšie štyri mesiace smútku a celý proces začne nanovo. To nie je šťastný život, to je bieda."

Oproti Talibanu a al-Kájde umožnil IS mnohým západným ženám hrať prominentnú verejnú úlohu na sociálnych sieťach. Najznámejšia z nich je asi dvadsaťročná Aqsa Mahmoudová z mesta Glasgow. Je známa svojimi radami ženám uvažujúcim o tom, že opustia svoju rodinu v Británii.

Nórska vedkyňa Mah-Rukh Aliová z Oxfordskej univerzity, ktorá sa špecializuje na ženy v propagande IS, vidí v stratégii IS zámer. "Islamský štát využíva ženy oveľa aktívnejšie než al-Kájda alebo Taliban," usudzuje Aliová. "Na Twitteri je denne asi 100.000 správ chváliacich islamistov a veľa ich napísali ženy, ktoré opustili Západ a pridali sa k Islamskému štátu."

Väčšina týchto žien sa na územie ovládané islamskou republikou dostane cez Turecko a skončí frustrovaná z toho, čo nastane. Slobodné ženy sú zhromaždené v bezpečnom dome, väčšinou s tými, ktorí hovoria ich jazykom, a prejdú náboženskou indoktrináciou a kurzmi arabčiny. Manžel im je nájdený v krátkej dobe. Myšlienky, že by sa zúčastnili bitiek s kalašnikovom v ruke, sa môžu rýchlo vzdať. Niektoré sa ale stanú súčasťou výsostne ženskej jednotky dozerajúcej na striktné dodržiavanie islamského práva v meste Rakka a Mosul.

"Sú preslávené tým, že tvrdo trestajú. Napríklad bijú a bičujú tie, ktoré nenosia správne oblečenie," hovorí Brownová. Sú tiež známe tým, že ženám, ktoré dojčia na verejnosti, dávajú prsia do čeľustí pascí na zvieratá.

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu