Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO experimentu odhaľuje charakter ľudí: Toto by ste nepredpokladali ani v najhoršom sne

Ľudia sú skutočne nevyspytateľní Zobraziť galériu (3)
Ľudia sú skutočne nevyspytateľní (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA/NEW YORK -- Bezdomovci sú veľkým problémom väčšiny miest aj preto, že nikto vlastne netuší, čo s nimi. Sú takí, ktorí vám budú klamať a pýtať peniaze na alkohol či drogy, iní zase naozaj nevedia zmeniť svoju životnú situáciu. Veľa robí aj to, ako sa k nim správajú ostatní. A práve to sa snažili zistiť v jednom z najväčších miest sveta.

V rámci teraz veľmi populárnych sociálnych experimentov sa skupina ľudí rozhodla otestovať obyvateľov New Yorku. Na ulicu sa posadil mladík v špinavých a roztrhaných šatách, ktorý si vedľa seba postavil pohárik na peniaze a tabuľu s nápisom. Najprv na ňu napísal: „Bezdomovec potrebuje peniaze na marihuanu, drogy a alkohol.“ A čakal.

Ľudia sú skutočne nevyspytateľní.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Niektorých okoloidúcich pobavila jeho úprimnosť, preto mu prispeli. Ďalší mali očividne sami podobné problémy s rôznymi závislosťami, a tak mu jednoducho takisto dali peniaze so slovami „Kúp si veľkú fľašu“. Chápali totiž, že pre závislých ľudí je ťažké sa z toho dostať, ich správanie preto nemožno jednoznačne odsúdiť.

Odsúdiť sa však určite dá správanie sa Newyorčanov v tom druhom prípade, keď si mladík na videu menom Coby Persin napísal na tabuľku niečo iné: „Slobodný otec bez domova potrebuje peniaze pre rodinu.“ Na kolenách mu ďalšiu hodinu ležalo malé dievčatko, napriek tomu za ním nikto neprišiel, zrazu mu nikto nechcel prispieť. Až na jedinú ženu.

Ľudia sú skutočne nevyspytateľní.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Neznáma žena so psom prišla za Cobym s dievčatkom a povedala: „To je všetko, čo som dnes zarobila. Ale vy to potrebujete omnoho viac ako ja. Vy a vaša dcérka.“ Žena sa ešte opýtala, či sa môže za dievčatko pomodliť a chcela sa vzdialiť. Vtedy ju však Coby zastavil s tým, že ide o sociálny experiment, poďakoval sa jej, vysvetlil je, že ona jediná si ich všimla a dala im všetko, čo má napriek tomu, že je sama bez domova.

Coby vytiahol peňaženku a jej obsah dal neznámej, ale veľmi vďačnej a dojatej žene. Koniec tohto videa ponúka jediné heslo, nad ktorým by sa mal každý zamyslieť: „Niekedy tí, ktorí majú menej, sú tými, ktorí dávajú viac.“ Tisíce ľudí prešli okolo otca s dieťaťom ležiacim na ulici, no boli pre nich ešte menej podstatní ako muž žiadajúci o peniaze na drogy. Ako by to dopadlo na Slovensku?

Viac o téme: BezdomovciSociálny experiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu