Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ofenzíva zvaná Búrka: Hromadný útek, stovky mŕtvych a najbolestivejšie miesto

Chorvátska ofenzíva Zobraziť galériu (4)
Chorvátska ofenzíva (Zdroj: youtube, profimedia)

ZÁHREB - Pred 20 rokmi, nadránom 4. augusta 1995, začala dobre pripravená chorvátska armáda ofenzívu nazvanú Búrka (chorvátsky Oluja), ktorej výsledkom bol koniec existencie medzinárodne neuznaného štátu bosnianskych Srbov.

Takzvaná Republika srbská Krajina (RSK) bola vyhlásená v decembri 1991 a zaberala približne tretinu územia Chorvátska, jej poloha v strede krajiny navyše výrazne sťažovala pozemné spojenie severnej časti štátu vrátane metropoly Záhreb s dalmátskym pobrežím.

Pokoj zbraní, uzavretý v januári 1992 po krátkej vojne, na viac ako tri roky len zachoval status quo. Kým ale chorvátske ozbrojené sily za ten čas dostali aj s prispením amerických inštruktorov kvalitný výcvik a získali aj dostatok zbraní, štát chorvátskych Srbov, neuznaný ani Miloševičovou Juhosláviou, skôr prežíval. Osudy RSK, odkiaľ počas bojov utiekla väčšina Chorvátov a Srbi sa stali výraznou majoritou, navyše v tieni udalostí v Bosne zostávali mimo medzinárodného záujmu.

 

Deň, kedy sa skončilo niečo veľké: Rozhodlo sa o osude Európy, aj Československa

Chorvátsku ofenzívu pred dvadsiatimi rokmi nezastavila ani prítomnosť mierových síl OSN. Modré prilby dostali dve hodiny na to, aby sa pripravili na prichádzajúci útok. Väčšinu územia Republiky srbská Krajina chorvátska armáda dobyla počas štyroch dní, zvyšok na východe krajiny získali Chorváti diplomatickou cestou o tri roky neskôr.

Ofenzíva zvaná Búrka: Hromadný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, profimedia)

Úspešná ofenzíva sa však nezaobišla bez excesov proti civilnému obyvateľstvu, nápadne pripomínajúcich odplatu za udalosti z roku 1991. Násilnosti, kvôli ktorým skončilo pred súdmi množstvo veliteľov, sprevádzal hromadný útek Srbov. Odhady počtu utečencov sa pohybujú medzi 150 000 až 250 000 ľuďmi, z ktorých sa aj po dvoch desaťročiach vrátilo späť len málo. Obetí si tento konflikt vyžiadal viac ako 2000.

Ofenzíva zvaná Búrka: Hromadný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, profimedia)

Počas iba piatich rokov na začiatku 90. rokov minulého storočia tak zaniklo srbské osídlenie územia, ktorého história sa pod habsburským patronátom začala písať už v 16. storočí.

Operácia Búrka je dodnes boľavým miestom chorvátsko-srbských vzťahov. Dôkazom sú napríklad reakcie na to, keď v novembri 2012 Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu zbavil obvinení z vojnových zločinov generála Anteho Gotovinu. Zatiaľ čo v Chorvátsku vypukli oslavy, srbský prezident označil verdikt za "politické rozhodnutie a nie zákonný rozsudok".

Ofenzíva zvaná Búrka: Hromadný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, profimedia)

Staré rany jatria aj tohtoročné veľké oslavy 20. výročia operácie, ktoré sa chystajú v Záhrebe i niekdajšom centre RSK, meste Knin.

Viac o téme: SrbskoChorvátskoBúrkaOluja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu