Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vraha najslávnejšieho leva dobehla karma: Z milionára je troska, odhalili jeho tajomstvá

Walter James Palmer zabil symbol Afriky Zobraziť galériu (4)
Walter James Palmer zabil symbol Afriky (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Američana Waltera Palmera, ktorý sa stal neslávne známym po tom, ako veľmi nehumánnym spôsobom zabil afrického leva Cecila, dostihla karma. Tvrdí to jeho bývalá zamestnankyňa, ktorú sexuálne obťažoval a dokonca jej zaplatil peňažné vyrovnanie, aby ju umlčal.

Americký zubár, ktorý na začiatku júla zabil najslávnejšieho zimbabwianskeho leva, je podľa všetkého poriadny kvietok. Pred desiatimi rokmi sa podľa súdu dopustil sexuálneho harašmentu na zdravotnej sestre, ktorá pre neho pracovala. Mal nevhodné poznámky a komentáre taktiež ju vraj chytal za prsia, zadok a genitálie.

Palmer sa nakoniec s Tammy Brevikovou dohodol mimosúdne, keď jej vyplatil odškodné vo výške 127 500 dolárov (116 tisíc eur). Okrem toho musel absolvovať aj kurz etiky. No Breviková má na Waltera stále ťažké srdce, a preto je teraz rada, čo sa deje okolo neho v súvislosti so zabitím Cecila. "Je úžasné, aký veľký prípad sa z toho stal. Karma je sv*ňa!," povedala denníku Daily Mail.

Zbabelec sa ukrýva

Otec dvoch detí z Minnesoty Palmer sa skrýva po tom, ako vysvitlo, že on bol lovcom, ktorý zaplatil 50 tisíc dolárov (46 tisíc eur) za to, aby mohol obľúbené a chránené zviera v Zimbabwe zabiť. Stalo sa tak navyše veľmi nehumánne a kruto - Cecila najprv s pomocou dvoch mužov vylákal na zdochlinu mimo územia národného parku, kde ho postrelil šípom a až po 40 hodinách ho vyhľadal a usmrtil. Našli ho stiahnutého z kože a bez hlavy.

Walter James Palmer (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

 

Už vieme, kto zabil najznámejšieho leva Afriky: Americký zubár, ktorého nenávidí celý svet

Smrť trinásťročného leva vyvolala veľký mediálny ohlas a mohutnú odozvu na sociálnych sieťach. Úrady vo Washingtone dentistu už kvôli možnému porušeniu zákona o ochrane divokej prírody vyšetrujú. Biely dom oznámil, že sa bude zaoberať petíciou za jeho vydanie do Zimbabwe, ktorú podpísalo už viac ako 100 tisíc ľudí. Palmer sa k činu priznal a vyjadril ľútosť, zároveň však vyhlásil, že bol presvedčený, že zákon neporušuje. Ešte v roku 2008 sa pritom dopustil podobného činu, keď zastrelil čierneho medveďa mimo povolenú zónu. Dostal za to pokutu a ročnú podmienku. Momentálne je asi najnenávidenejšou osobou v USA. Ľudia pred jeho ambulanciu kladú plyšové zvieratká.

Plyšové zvieratká zdobia prah
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Plyšové zvieratká zdobia prah
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Za zabitie Cecila možno pôjdu do väzenia

Dvaja muži, ktorých zubár podplatil - Theo Bronkhorst a Honest Ndlovu, už boli postavení pred súd vo Victoria Falls. Čelia obvineniu, že pomáhali Palmerovi pri love vzácnej šelmy. Ak budú uznaní vinnými, hrozí im až pätnásť rokov väzenia.

Africká nadácia African Wildlife Foundation zorganizovala zbierkovú kampaň Spravodlivosť pre Cecila. Podľa údajov organizácie levia populácia v Afrike za posledných 20 rokov poklesla o 30 percent. Televízny kanál National Geographic oživil svoj návrh z roku 2009, aby 10. august bol vyhlásený za Svetový deň levov.

Viac o téme: LevZimbabweCelilWalter Palmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu