Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

17-ročná Zuzana po pokuse o samovraždu: Už opäť nebudem mať kam ísť!

OZ IPčko Zobraziť galériu (2)
OZ IPčko (Zdroj: OZ IPčko)

Jedinečné nízkoprahové centrum pre mladých UPside na Obchodnej ulici v Bratislave zrejme na konci leta zavrie svoje brány. Zlá finančná situácia, absencia dlhodobej podpory a strategických partnerov, núti jeho realizátorov – dobrovoľníkov jedinečný projekt ukončiť. Kto sa postará o mladých s traumatickou minulosťou?

Zuzana je jednou z 500 mladých klientov, ktorým za 9 mesiacov vytvoril nízkoprahový klub UPside pocit bezpečia, istoty, ale aj priestor pre ďalší rast a napredovanie. Cieľovou skupinou UPsidu sú mladí ľudia, ktorí si aj napriek tomu, že navonok nie je nič zjavné, nesú so sebou hlboké traumy z rodinného, či školského prostredia. Do klubu štyrikrát týždenne prichádza množstvo mladých ľudí, ktorí nie sú z ideálneho prostredia, ktoré môže človek vidieť vo filmoch, ale z reálnych slovenských rodín, ktoré sú často nekompletné, nemajú harmonické vzťahy, zápasia s existenčnými otázkami a na svoje deti jednoducho nemajú čas.

„Najskôr som našla internetovú poradňu IPčko.sk, kde som si písala s poradcami - psychológmi, keď som mala zase zlé myšlienky. Bolo to fajn. Ale... Po čase som chcela hovoriť aj s niekým, kto je živý a nie je len na internete. Moji kamaráti však už na mňa nemali čas, alebo nechceli. Ja neviem, ale po tom mojom pokuse o..., sa už so mnou veľa ľudí prestalo baviť,“ začína rozprávanie dlhodobá klientka UPsidu. „Toto miesto je jednoducho centrum, ktoré predstavuje útočisko, kde ma nik nesúdi, nie je potrebné sa za nič ospravedlňovať a ani nič vysvetľovať. Človek je tu jednoducho prijatý s tým, s čím prichádza. To však nehovorí o tom, že mladý  človek tu nič nedostane. Dostane veľa. Na pozadí pracne pripravovaných aktivít má každý z mladých príležitosť svoj život posúvať vpred“, dodáva klientka, ktorej sme kvôli jej bezpečiu zmenili meno .

Stálo ma strašne veľa síl otvoriť prvýkrát dvere. Mala som už zlé skúsenosti s tým, že ľudia sa na mňa pozerali cez prsty, ako na tú divnú. Ale ja nie som divná. Aj keď niekedy ani sama neviem, čo viem. Ale UPside mi pomohol. Veľmi. Vyšla som zo svojej ulity a opäť sa snažím zaradiť. Veď mám len 17 rokov. Aj ja chcem mať partiu, neskôr možno rodinu.“ Je to tak veľa, keď sa mladý človek chce opäť zaradiť do spoločnosti? Ako sa to vlastne robí? Na to odpoveď v televíznych novinách nenájdete. Ale V UPside sa o to snažia, možno aj našli ideálny recept. Mix odbornosti a priateľského prístupu bez akýchkoľvek poplatkov pre všetkých.  Skvelý model pre mladých, preto UPside navšetvujú aj ľudia zo vzdialených miest, ktoré naozaj nie sú otázkou pár kilometrov.

Pre mladých, ako je Zuzana, to je to steblo, ktorého sa topiaci vraj chytá, keď už ďalej nevládze. Aj UPside, ako projekt občianskeho združenia IPčko hľadal svoje steblo, partnerov, donorov, ktorí by dokázali zabezpečiť bezpečné miesto pre návrat do života pre všetkých zranených, utrápených mladých ľudí. Významné ocenenia, slová uznania, či chvály však dlhodobo nestačia a tak pravdepodobne UPside na konci leta končí. Určite by klub mohol odísť v tichosti do svojho zabudnutia a byť len jednou z tých prevádzok, ktoré raz na Obchodnej fungovali, no láska autorov myšlienky, vášeň dobrovoľníkov  a pocit zodpovednosti voči mladým tejto krajiny nedovolia odísť v tichosti. Mesiac je dlhý a ak sa zázraky dejú, teraz je ten správny čas, aby sa jeden udial. „Naozaj neviem, kde skončím, keď tu UPside nebude. Nedáva mi to zmysel. Prečo má skončiť niečo, čo je tak dôležité pre mladých? Často sme všetkým dospelým úplne ukradnutí. Tu tomu tak nie je“, dodala na záver Zuzana a zavrela za sebou dvere. Snáď nie naposledy.

Riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro, ktoré nízkoprahové centrum pre mladých v kríze prevádzkuje, vysvetlil: “Naše občianske združenie IPčko už od roku 2012 pracuje s mladými a často sme svedkami  ich šokujúcich príbehov plných zranení. Nenachádzajú nikoho, za kým by mohli prísť a otvorene hovoriť o tom všetkom, čo ich ťaží. Poznáme mladých a vieme, že majú obrovský potenciál. Niekedy stačí málo a ich život sa môže posunúť vpred. Prečo sme vybrali na takýto projekt Obchodnú ulicu nie je tiež náhoda. Je charakteristická víkendovou zábavou mladých ľudí z celého Slovenska. Získavajú tu prvé drogové, sexuálne skúsenosti, sú ohrození rôznymi sociálno - patologickými javmi. 
Jedna z pracovníčok klubu, dobrovoľníčka Katarína Vincová o UPside povedala:

“UPside je bezpečné miesto, kde môžu mladí ľudia prísť tráviť svoj voľný čas. Svoju pomoc im tu v neformálnom prostredí poskytujú mladí odborníci – absolventi a študenti psychológie a sociálnej práce s priateľským prístupom. Jeho návštevníkmi sú aj mladí ľudia. Bojujú s depresiou, strachom, myšlienkami na samovraždu, prežili znásilnenie,  nesú si zranenia zo vzťahov, alebo hľadajú svoje miesto v živote. 

UPside je alternatívou voči všetkému, čo Obchodná ponúka.”
Momentálnu situáciu sa snažia jeho prevádzkovatelia vyriešiť.

Marek Madro dodal: Ďalšie fungovanie UPsidu momentálne riešime so zástupcami mestskej časti   a magistráte, črtá sa aj dohoda. No hľadáme tých, ktorým nie sú mladí ľahostajní a vidia v nich taký potenciál, ako my. Fungujeme v rámci tretieho sektora a pri našich dobrovoľníckych projektoch sme odkázaní na pomoc darcov.” 

Ak Vám príbeh Zuzany, ostatných klientov, alebo možno aj ktoréhokoľvek mladého vo vašom okolí nie je ľahostajný, podporte záchranu projektu, aký tu doteraz nebol. Ďalšie informácie o organizácii a jej projektech nájdete na www.ipcko.sk, www.upside.sk, www.nenormalne.sk.

Podporiť projekt môžete na: https://ipcko.darujme.sk/877/

- reklamná správa -

Viac o téme: OZ IPčko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu