Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedna z najväčších katastrof amerického námorníctva: Z vyše tisícky prežilo len 300 mužov

Indianapolis v roku 1937 Zobraziť galériu (2)
Indianapolis v roku 1937 (Zdroj: U.S. Navy)

TOKIO/PRAHA - Pred 70 rokmi, 30. júla 1945, potopila japonská ponorka americký krížnik Indianapolis. Išlo o poslednú väčšiu vojnovú loď potopenú v priebehu druhej svetovej vojny a zároveň o jednu z najväčších katastrof v dejinách amerického námorníctva, pri ktorej sa z posádky majúcej 1200 námorníkov zachránilo len 316 mužov.

Jedno z tajomstiev slávnej vojnovej FOTO odhalené: Vďaka neuveriteľnej práci fyzikov!

Loď Indianapolis v júli 1945 prevážala súčasti atómovej bomby, ktorá neskôr zničila japonskú Hirošimu, na tichomorský ostrov Tinian. Posádka úlohu splnila, ale pri spiatočnej plavbe ju vo filipínskom mori zasiahli dve torpéda vypálené z japonskej ponorky I-58. Vzhľadom na utajenie misie nebol krížnik nikde postrádaný a trvalo štyri dni, než boli stroskotanci objavení.

Než sa na miesto dostavila záchrana, z 800 členov posádky, ktorí útok prežili, zlikvidovali väčšinu kŕdle žralokov. Vina za katastrofu padla na hlavu kapitána lode Charlesa McVaya, ktorého za údajne chybné rozhodnutie odsúdil po vojne vojnový súd. McVay svoj rozsudok niesol ťažko a v roku 1968 spáchal samovraždu. Americký Kongres ho pred 15 rokmi rehabilitoval.

Záchrana tých, ktorí prežili.
Zobraziť galériu (2)
Záchrana tých, ktorí prežili.  (Zdroj: U.S. Navy)

Viac o téme: Vojnová loďIndianapolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu