Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

VIDEO Celá rodina nelenila a hľadala: Snaha sa vyplatila, našla historický poklad za milión!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ORLANDO - Americká rodina, ktorá sa živí hľadaním pokladov, našla vo vrakoch lodí španielskej flotily potopenej v roku 1715 v Atlantiku zlaté predmety v hodnote milión dolárov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Majiteľ reštaurácie našiel tajomstvo hlboko pod zemou: O toto sa bál nacistický netvor!

Nález zahŕňa 51 zlatých mincí rôznej hodnoty a bohato zdobené zlaté reťaze v dĺžke 12 metrov, vyhlásil Brent Brisben, ktorého firma vlastní práva na prieskum vrakov.

Podľa Brisbena poklad objavila rodina Schmittovcov - rodičia Rick a Lisa, ich dve deti a nevesta - v júni. Artefakty z morského dna vyzdvihol 27-ročný syn Eric.

Brisben uviedol, že oznámenie nálezu načasoval tak, aby sa zhodovalo s piatkovým 300. výročím potopenia 11 španielskych galér, ktoré zmietol hurikán pri pobreží Floridy, keď boli na ceste z Havany do Španielska.

Eric Schmitt zlaté predmety našiel v hĺbke 4,5 metra neďaleko prístavu Fort Pierce, zhruba 210 kilometrov severne od Miami. Zlaté reťaze, ktoré boli vo flotile objavené, sa s najväčšou pravdepodobnosťou používali ako platidlo. Články reťazí tvoria malé, ručne vyrobené šesťlisté kvety olivovníka.

Podľa zoznamu nákladu flotily viezli lode predmety, ktorých dnešná hodnota sa pohybuje okolo 400 miliónov dolárov, pričom cennosti za 175 miliónov dolárov už boli vyzdvihnuté, povedal Brisben.

Brisbenova spoločnosť kúpila práva na spomínanú podmorskú archeologickú lokalitu v roku 2010 od dedičov legendárneho lovca pokladov Mela Fishera a na základe dohôd umožňuje ďalším ľuďom, vrátane Schmittovcov, prieskum lodí.

Podľa federálnych a štátnych zákonov Floride pripadne až 20 percent nálezu pre výstavu v štátnom múzeu. Brisbenova spoločnosť a rodina Schmittovcov si rozdelia zvyšok.

Viac o téme: LoďVrakPoklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu