Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci objavili za Plutom niečo veľmi bizarné: Pomôže nám to pochopiť vznik planét?

Pluto: zábery NASA Zobraziť galériu (2)
Pluto: zábery NASA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Úspešný júlový prelet sondy New Horizons najbližšie okolo Pluta znamená pre vedcov v týchto dňoch neustály prílev nových informácií. Len nedávno sme sa tak dozvedeli, prečo je táto planétka sfarbená do červena, teraz odborníci prišli s tvrdením, že má dokonca chvost. A to vďaka slnečnému vetru.

Ďalšie nečakané zistenia o trpasličej planéte: Vedci odhalili, prečo je Pluto červené

Slnečný vietor totiž narušil atmosféru Pluta a vytvára obrovskú oblasť chladu a hustého ionizovaného plynu, ktorý sa šíri desiatky tisíc kilometrov za obežnú dráhu Pluta. Detekovaný bol medzi 77.000 a 109.000 km za Plutom.

Plazmový chvost je z väčšiny tvorený iónami dusíka, aj keď vedci si ešte nie sú istí, aký tvar alebo veľkosť má. Podobá sa plynným iónovým chvostom komét, ktoré cestujú slnečnou sústavou.

"To je len prvý pohľad na plazmové prostredie Pluta," uviedla vo vyhlásení Fran Bagenalová z University of Colorado, ktorá vedie časticový a plazmový tím New Horizons. "K viac dátam sa dostaneme v auguste, môžeme potom kombinovať atmosférické merania Alice a Rex (prístroje sondy New Horizons, pozn. red.) na zistenie rýchlosti, akou Pluto stráca atmosféru. Keď to budeme vedieť, budeme schopní odpovedať na nevyriešené otázky o vývoji atmosféry a povrchu Pluta a určiť mieru interakcie slnečného vetra u Pluta, tak ako je to pri Marse," dodala.

Vedci objavili za Plutom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NASA/JHUAPL/SwRI)

Podľa Bagenalovej je tento chvost zaujímavý, pretože podobné plazmatické chvosty sa našli aj pri Marse a Venuši. Vypracovanie atmosférickej stratovosti Pluta by mohlo byť rozhodujúce v pochopení toho, ako sa trpasličia planéta vyvíjala v priebehu času, a aký druhom sveta je dnes. Zatiaľ musíme ale čakať, čo za prekvapenia si pre nás ešte pripraví. Informoval portál iflscience.com.

Viac o téme: ChvostPlutoNew Horizons
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu