Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ťažko chorému transplantovali pečeň: Uzdravil sa, no potom sa začalo diať niečo veľmi zvláštne

Semen pred a po transplantácii Zobraziť galériu (3)
Semen pred a po transplantácii (Zdroj: profimedia.sk)

KRASNODAR - Transplantácia orgánu mu kompletne zmenila život. Semen Gendler však verí, že okrem toho aj farbu jeho kože. Tvrdí totiž, že po operácii sa z neho postupne stáva černoch. Čo na to lekári?

Šesťdesiatpäťročnému Semenovi pred časom diagnostikovali rakovinu pečene a hepatitídu C. Jeho jedinou nádejou bola transplantácia nového orgánu. Dohodol sa preto s americkými lekármi a z rodného Krasnodaru v juhozápadnom Rusku odletel do Spojených štátov. Podrobnejšie informácie o okolnostiach či samotnom zákroku neboli uvedené. Len toľko, že ho vyšiel pol milióna dolárov (455 tisíc eur).

Ťažko chorému transplantovali pečeň:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Našťastie som bol schopný uhradiť všetky náklady spojené s operáciou. V Rusku by som musel čakať na darcu, čo by pravdepodobne trvalo príliš dlho, ale v Amerike som zaplatil a všetko sa tým pádom podarilo vybaviť oveľa rýchlejšie,"  uviedol Gendler.

Transplantácia dopadla dobre a pacient bol šťastný, že dostal pečeň tridsaťosemročného muža. Počiatočné nadšenie sa však neskôr zmenilo na veľké prekvapenie. Mení sa totiž na Afroameričana. Ako prvý si to všimol jeho bývalý kolega Igor. "Postrehol som, že jeho koža bola stále tmavšia, hoci bol celý život veľmi bledý. Keď mi povedal, že má pečeň od darcu afroamerického pôvodu, hneď mi bolo všetko jasné," vysvetlil ruským médiám.

Ťažko chorému transplantovali pečeň:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári Semenovi nedokázali vysvetliť, ako je možné, že jeho koža zmenila farbu, no on si ale z toho veľkú hlavu nerobí. "Mohol som skončiť oveľa tmavší. A aby som bol úprimný, je mi to jedno, hlavne, že pečeň funguje a ja som zdravý a plný energie."

Viac o téme: Transplantácia pečeneZmena farby kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu