Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhada obrích sibírskych kráterov vyriešená: Kľúč k vysvetleniu Bermudského trojuholníka?!

O pár desaťročí sa sibírske krátery zmenia na jazerá Zobraziť galériu (2)
O pár desaťročí sa sibírske krátery zmenia na jazerá (Zdroj: Youtube/Siberian Times)

MOSKVA - Sibírske krátery hlboké desiatky metrov vedcom už dlho lámali hlavu. Po niekoľkomesačnom výskume konečne dospeli k vysvetleniu, ako tieto mysteriózne otvory v Zemi vznikajú a pomohli tak objasniť ďalšiu svetovú záhadu.

Vedcom trvalo dlhé mesiace, kým zistili, že gigantické krátery na Jamalskom polostrove sú spôsobené erupciami plynov. Vďaka otepľovaniu planéty a topeniu ľadu plyny v podzemných ložiskách, predovšetkým metán, v pôvodne prázdnych zaľadnených „hrboloch“, explodovali.

Toto je miesto dopadu meteoritu: Tajná služba uzatvorila jazero, voda v ňom vrela!

Profesor Vasily Bogoyavlensky, ktorý viedol poslednú vedeckú expedíciu, skúmal najslávnejší z kráterov hlboký 60 metrov, tzv. B1. Uviedol, že prvýkrát odborníci dospeli k serióznemu vedeckému vysvetleniu. Dovtedy sa špekulovalo, že krátery spôsobili meteority, zblúdilé rakety, alebo dokonca mimozemšťania. Otvor krátera B1 od poslednej minuloročnej výpravy takmer celkom zaplnila voda a začína sa z neho tvoriť jazero. „Teraz môžeme s oveľa väčšou istotou vysvetliť proces, ktorý viedol k vytvoreniu slávneho krátera B1,“ dodal Bogoyavlensky.

O pár rokov budú vyzerať inak

Na mieste slávneho krátera sa nachádza nielen jedna, ale pravdepodobne až dve zemské praskliny, ktoré boli naplnené plynom a keď sa ľadová pokrývka začala roztápať, plyn ohriaty z vnútra Zeme sa uvoľnil a explodoval ako nálož. Pri B1 vypĺňal plyn celé jadro krátera a na jeho okrajoch nie sú žiadne známky spálenia.

„Ide o veľmi zaujímavý jav, ktorý sme nikdy predtým nepozorovali. Budúci rok bude pravdepodobne kráter plný vody a zmení sa na jazero. Po 10 až 20 rokoch už bude ťažké opísať, čo sa tu vlastne odohralo,“ doplnil.

Záhada obrích sibírskych kráterov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Siberian Times)

Niekoľko kilometrov od B1 sa nachádza menší kráter s názvom B2, ktorý vznikol trocha odlišným spôsobom. B2 je totiž obklopený ešte 30 svojimi „deťmi“, resp. satelitnými krátermi, potvrdili vedci, ktorí tento kráter videli prvýkrát zblízka. Súčasne je ťažko skúmateľný, pretože vznikol na spôsob bahennej sopky a jeho štruktúru je možné prirovnať k stromu. Z veľkého krátera totiž vedie množstvo trhlín k ďalším okolitým satelitným kráterom, cez ktoré podzemné plyny viedli.

Vedci sa pôvodne obávali, že obrie diery by mohli ohroziť ťažbu zemského plynu kvôli narušeniu infraštruktúry, ale profesor Bogoyavlensky nevidí žiadny dôvod na paniku. Niektorí tiež uvažujú o spojitosti podobných kráterov so záhadou Bermudského trojuholníka – explózie podzemných plynov pod Atlantickým oceánom by podľa nich mohli byť príčinou miznutia lodí a lietadiel, uviedol Daily Mail.

Viac o téme: KráterSibírBermudský trojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu