Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jedno z tajomstiev slávnej vojnovej FOTO odhalené: Vďaka neuveriteľnej práci fyzikov!

V-J Day in Times Square Zobraziť galériu (2)
V-J Day in Times Square (Zdroj: Alfred Eisenstaedt)

NEW YORK - Slávna fotografia "V-J Day in Times Square", na ktorej americký námorník bozkáva zdravotnú sestru uprostred osláv skončenia vojny v New Yorku, je opradená viacerými tajomstvami. Jedným z nich je identita samotných aktérov, ktorá nebola na 100 percent potvrdená ani po siedmich desaťročiach a druhým čas, kedy bola snímka urobená. Ako sa však zdá, aj po takej dlhej dobe sa ľudstvo dokáže dopracovať k niektorým odpovediam.

Ďalšiu záhadu o Stonehenge objavil človek z ľudu: Ako dôkaz FOTO tohtoročného letného slnovratu!

Fotografia od Alfreda Eisenstaedta je známejšia pod názvom "The Kiss" a vznikla 14. augusta 1945, v deň, keď americký prezident Harry S. Truman oznámil kapituláciu Japonska v druhej svetovej vojne. 

Ide o jeden z najpopulárnejších záberov v histórii, napriek tomu že tvár námorníka aj sestričky sú zakryté, a Eisenstaedt ich nepožiadal, aby mu povedali svoje mená. Aj po desiatkach rokov teda zostáva identita páru záhadou, ale presný čas, kedy bola fotografia urobená, už možno až takým tajomstvom nie je.

Fyzikovi Donaldpvi Olsonovi a jeho kolegom sa podarilo pomocou vedeckej analýzy odhaliť, s presnosťou na minútu, kedy Eisenstaedt zachytil jeden z najslávnejších bozkov. Prezident Truman oznámil kapituláciu 14. augusta 1945 o 19:03. Americký námorník, ktorý vtedy prechádzal námestím Times Square mal schmatnúť zdravotnú sestričku a splynúť s ňou vo vášnivom bozku, zdanlivo uprostred davu oslavujúceho víťazstvo.

Slávna fotografia.
Zobraziť galériu (2)
Slávna fotografia.  (Zdroj: Alfred Eisenstaedt)

Toto by mohol byť koniec príbehu, keby sa nenašla svedkyňa, ktorá v roku 2010 pre New York Times prezradila, že tak neskoro k bozku prísť nemohlo. Niekdajšia zdravotná sestrička Gloria Bullardová sa v tom čase tiež nachádzala na Times Square a objavila sa v pozadí inej, menej kultovej, ale taktiež známej fotografie od Victora Jorgensena, ktorý zachytil ten istý okamih.

A potom to už išlo, komentátori pod článkom, ktorý bol zverejnený on-line, upozornili na niečo zaujímavé; výrazný tieň, ktorý sa nachádza na jednej z budov a pochádza z inej stavby. Po prečítaní článku sa profesor fyziky Donald Olson z Texas State University a jeho kolegovia Steven Kawaler (astrofyzik) a Russel Doescher (astronóm) rozhodli, že určia čas zhotovenia snímky na základe dĺžky a smeru tohto tieňa. Stálo ich to štyri roky štúdia historických máp, leteckých snímok a inžinierskych plánov, ktoré im poskytli informácie na postavenie makety budov z Eisenstaedtovej fotografie.

Olsen dospel k záveru, že znak na vrchole Hotela Astor vrhol jedinečný tieň na budovu za ním. Podľa zistení jeho tímu by teda slnko muselo byť "v azimute 270°". Na základe ďalších údajov potom vyhodnotili, že snímka bola zachytená o 17:51 Eastern War Time, celoročného letného času, ktorý Kongres schválil na začiatku roku 1942 ako energeticky úsporné opatrenie.

Fotografia od Victora Jorgensena.
Zobraziť galériu (2)
Fotografia od Victora Jorgensena.  (Zdroj: Victor Jorgensen)

Olson, Kawaler a Doescher robia podobnú prácu spolu už 25 rokov, a to vďaka Olsonovej vášni pre objasnenie kľúčových momentov v umeleckých dielach, literatúre, či histórii. Olson určil napríklad kde a kedy Claude Monet namaľoval niektoré z jeho majstrovských diel a Ansel Adams zhotovil svoje pozoruhodné fotografie.

Detektívna práca však ešte čaká na toho, kto konečne zistí identitu bozkávajúcej sa dvojice. Aj vďaka tomuto čriepku do mozaiky sa ale bude môcť vylúčiť nepravdivosť doterajších výpovedí. Po publikovaní fotografie v časopise Life sa za roky už ozvali desiatky ľudí, ktoré sa vyhlasovali za námorníka či zdravotnú sestričku, alebo aspoň za niekoho, kto ich na 100 percent pozná. Informoval portál history.com.

Viac o téme: FotografiaNew YorkThe Kiss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu