Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kontroverznú túžbu odobrili lekári: Laura (24) zomrie cez leto, aj keď je fyzicky zdravá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRUSEL - Laura má 24 rokov a jej fyzický stav je dobrý, no napriek tomu už plánuje svoj vlastný pohreb. Trpí totiž ťažkými depresiami a v Belgicku, kde žije, získala právo podstúpiť eutanáziu. "Život nie je pre mňa," hovorí. S najväčšou pravdepodobnosťou zomrie počas leta. V krajine, kde je takzvaná "sladká smrť" legálna, sa o prípade živo diskutuje.

Laura žije vo flámskej časti krajiny a redaktorka denníka De Morgen, ktorá s ňou robila rozhovor, ju opisuje ako pokojnú, vyváženú a sebaistú. Laura má veľa priateľov, rada fotografuje a miluje divadlo. Jej rodina ju chápe a v ťažkej voľbe podporuje. Od detstva vraj prežívala "neznesiteľné psychické utrpenie". Strašnú ťarchu života, ktorá ju bez prestávky drtí. "Teraz vyzerám pokojná, ale neskôr ma to zase zrazí k zemi. Zviera ma to. Je to v mojom vnútri a nikdy to nekončí. Som chorá odjakživa, a preto chcem zomrieť," povedala novinárke.

Dievčina je v starostlivosti psychiatrického tímu a žije v ústave. Na niekoľko dní v týždni sa sťahuje do malého bytu, kde ju lekári sledujú na diaľku. Má to byť krok k samostatnosti, ale Laura o to nestojí. Nedokáže nájsť motiváciu, ktorá by jej umožnila ísť ďalej. "Vždy som si priala len jedno: zomrieť. Chcela som to už na základnej škole," zverila sa. Pokúsila sa niekoľkokrát o samovraždu a mnohokrát sa dopustila sebapoškodzovania. Jeden čas prežívala veľkú lásku, ale dnes je znova sama. "Rodičia a priatelia to pochopili. Poznajú môj príbeh a vedia, čo je pre mňa najlepšie riešenie," zdôraznila.

Teraz sa Laure podarilo získať súhlas na eutanáziu od troch lekárov, ako to vyžaduje belgický zákon. Zomrie cez leto, ale zatiaľ nie je známy presný dátum. Belgický zákon z 28. mája 2002 dovoľuje pacientom žiadať o eutanáziu v prípade, že ich "fyzické a (alebo) psychické utrpenie je trvalé, neznesiteľné a nie je možné ich odstrániť".

 

Rodina vedela, že otec o pár hodín umrie: Posledná nádej na záchranu zhasla

Laurin príbeh oživil v Belgicku diskusie o eutanázii aj z dôvodu nízkeho veku žiadateľky, podotýka taliansky denník La Repubblica. V Belgicku sa totiž zvyšuje počet mladých ľudí, ktorí žiadajú o ukončenie života, pretože trpia depresiami. Prednedávnom vyvolala rozmanitú polemiku štúdia zverejnená v Journal of Medical Ethics. Jej autor Raphael Cohen-Almagor obvinil belgických lekárov, že sa rozhodli pre eutanáziu bez toho, aby pacientka priamo a jasne vyjadrila svoju vôľu. Kontroly, ktoré vyžaduje belgický zákon, podľa neho nie sú zodpovedajúce a dostatočné. Už vlani profesor Jean-Louis Vincent z belgickej Spoločnosti pre intenzívnu terapiu hovoril o početných prípadoch "nevyžiadanej asistovanej samovraždy".

Pred rokom bola v Belgicku povolená aj eutanázia u detí s nevyliečiteľnými chorobami. To vyvolalo silné reakcie. V posledných rokoch počet osôb žiadajúcich o ukončenie života vzrástol - v roku 2012 ich bolo 1432, zatiaľ čo v roku 2013 už tento počet vystúpil na 1807. Polovicu z nich tvorili osoby staršie ako 70 rokov.

Viac o téme: EutanáziaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu