Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najhorší scenár klimatických zmien: Evolúcia nás vráti k prazákladu, opačné pohlavie vyhynie!

Agama tŕňoboká Zobraziť galériu (2)
Agama tŕňoboká (Zdroj: SITA)

CANBERRA – Zmeny klímy si pýtajú svoju daň a zvieratá na ne reagujú tak, aby sa čo najlepšie evolučne prispôsobili. Keď boli plazy vystavené podmienkam s vyššími teplotami, nastali nečakané zmeny.

Podľa výskumníkov z univerzity v Canberre sa austrálske agamy tŕňoboké (pogona vitticeps) v snahe o zachovanie svojho druhu môžu zmeniť na jedince opačného pohlavia vplyvom meniacich sa teplôt, uvádza portál Sciencedaily.com.

Vedci prišli so šialenými závermi: Kanibalizmus by nás ochránil pred smrteľnými chorobami!

Clare Holleley z Inštitútu aplikovanej ekológie vysvetlila: „Už v laboratóriu sme predtým dokázali, že geneticky mužské jedince vystavené extrémnym teplotám sú schopné premeniť sa na ženské náprotivky. Teraz sa nám však podarilo zistiť, že tieto jedince sú plodné a že ide o prirodzene sa vyskytujúci jav.“

Vedci prostredníctvom molekulárnej analýzy dokázali, že plazy sa dokázali pohlavne zmeniť napriek mužským chromozómom, dokonca kládli viac vajíčok, ako klasické jašteričie matky. Členovia výskumného tímu však zdôraznili, že „mechanizmy, ktoré určujú pohlavie, majú hlboký vplyv na vývoj všetkých sexuálne sa množiacich druhov. Čím viac sa o nich dozvedáme, tým lepšie budeme schopní predvídať evolučné reakcie na zmenu klímy a aj to, aký vplyv budú mať na biodiverzitu v globálnom meradle,“ uzavrel profesor Arthur Georges.

Najhorší scenár klimatických zmien:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PlazPogona vitticepsAgama tŕňoboká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu