Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Päť konšpiračných teórií, ktoré sa ukázali ako pravdivé: Teraz si želáme, aby to bol len zlý sen

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Neveríme im, pretože ich slepo nasledujú tí, ktorí sú ochotní uveriť takmer všetkému. Sú tajomné a zahaľuje ich závoj strachu. Niekto sa nás snaží ovládať alebo zničiť. Ak ste v detstve nikdy neverili na Ježiška, ktorý nosí darčeky, ďalej ani nečítajte. Budete sa ho báť.

Experiment so syfilisom

Hororový vedecký experiment, do ktorého americkí lekári zapojili nič netušiacich ľudí nakazených syfilisom, prebiehal v rokoch 1932 až 1972 na 400 afrických mužoch bez ich súhlasu. Mužom s diagnózou jednoducho povedali, že majú "zlú krv" a neoznámili im žiadne ďalšie podrobnosti. Cieľom lekárov bolo zistiť, či má choroba u mužov tmavej pleti odlišný priebeh ako u Európanov. Konca experimentu sa dožilo len 74 mužov, ktorí za vlády prezidenta Clintona dostali finančné odškodnenie. Tzv. Tuskegee experiment si pre svoje rasové a neetické pokusy vyslúžil množstvo kritiky. Mužom totiž nikdy nepodali žiaden liek - 28 z nakazených na chorobu zomrelo a ostatní sa borili s jej nepríjemnými príznakmi. Nakazili 40 manželiek a splodili 19 detí so syfilisom, dopĺňa Sciencemuseum.org.uk.

TOP 3 najšialenejšie konšpiračné teórie súčasnosti: Týmto bludom ľudia naozaj veria!

Projekt MK-Ulta

Náplňou projektu CIA bolo tajne podávať ľuďom drogy ako formu kontroly mysle. Súčasťou projektu boli hypnózy, elektrošoky, izolačné techniky, ale aj manipulatívne podprahové psychologické metódy. Tajný projektom CIA sa inšpiroval aj spisovateľ Jan Ronson, ktorý ich opísal v knihe Muži, čo čumia na kozy, uvádza i100.independent.co.uk.

Operácia Spinka

Američania plánovali na konci druhej svetovej vojny tajne priviesť "Mengeleho" nacistických vedcov do svojej krajiny, aby pracovali pre CIA. Ich plány sa podarilo odhaliť novinárke Annie Jacobsenovej, ktorá o tom napísala knihu. Podľa informácií, ktoré sa dozvedela, mali Nemci Američanom pomáhať s rozvojom psychedelických liekov a skúmať reakcie sovietskych zajatcov. Súčasťou ich ambície bolo aj vyvinutie tzv. séra pravdy. Do USA mali deportovať 1 600 najlepších nemeckých mozgov aj s ich rodinami bez toho, aby ich súdili za zločiny, uvádza Ynetnews.com.

Päť konšpiračných teórií, ktoré
Zobraziť galériu (3)

Operácia Snehulienka

„Snow White“ je krycí názov pre infiltráciu Scientologickej cirkvi do americkej vlády a krádež tajných informácií v roku 1970. Z desiatok vládnych agentúr ukradli klasifikované súbory o scientológii. Škandál sa prevalil v roku 1977 vďaka FBI, čo viedlo k zatknutiu jedného z vysoko postavených členov Scientologickej cirkvi. Hlavným poslaním Snow White bolo vymazať všetky falošné a tajné súbory vlády, ktoré hovorili v neprospech Scientologickej cirkvi.

Americká vláda špehuje svojich občanov

Ak si myslíte, že Orwell mal príliš bujnú fantáziu, mýlite sa. Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) už najmenej desať rokov zhromažďuje informácie o svojich obyvateľoch. Po septembri 2001 je potrebné chrániť bezpečnosť sveta a NSA údajne sleduje tento cieľ. Ako však uvádza stránka Oddee.com, neexistuje žiadny dôkaz, že NSA nás chráni pred terorizmom, ale robí nás stále zraniteľnejšími. Ukázalo sa dokonca, že rozsah špehovania NSA je nad rámec toho, čo pôvodne predpokladali teoretici sprisahania. Na začiatku roka 2014 Washington Post uviedol, že takmer 90 % dát, ktoré zhromažďuje NSA, pochádzajú od internetových užívateľov bez teroristickej trestnej činnosti, čo je podľa kritikov v rozpore s ústavou.

Päť konšpiračných teórií, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: Konšpiračná teória
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu