Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Taký drahý banán ešte v živote nejedla: Polícia ženu úplne odrovnala, čo by čakalo Slovákov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

CHRISTCHURCH - Elsa Harrisová (45) má na britskú políciu ťažké srdce. Rozhodla sa totiž zjesť banán, podľa polície v nesprávnom čase a na nesprávnom mieste. Dala si ho v aute počas jazdy, aj keď podľa nej sa státie v zápche jazdou nazvať nedá. Porovnali sme podrobnosti tohto prípadu aj so slovenskou úpravou zákona o cestnej premávke, pozrite sa, čo si za volantom môžete dovoliť vy!

Opatrovateľku Elsu policajti chytili na Barrack Road v mestečku Christchurch v britskom Dorsete. Jedla totiž banán, čo sa v danom okamihu chápalo ako skutok hodný trestu. Aj keď jedenie počas jazdy nie je trestným činom, podľa britských zákonov, konzumácia banánu mohla k trestnému činu viesť. To stačilo na mastnú pokutu, ktorá túto slobodnú matku rozhodne nepotešila.

Ak sa totiž vodič za volantom vyruší, alebo ak nie je schopný prevádzkovať svoje vozidlo, mohlo by to viesť k spáchaniu trestného činu riadenia bez náležitej starostlivosti a pozornosti a nedostatočnému ovládaniu vozidla. Podľa policajného dôstojníka preto Elsa predstavovala nebezpečenstvo pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Za konzumovanie jedla za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock, bournemouthecho.co.uk)

Stála som v zápche

Elsa sa však bráni a zdôrazňuje, že sa rozhodne cíti nevinná: „Nikdy som nemala problémy s políciou. Nemôžem tomu uveriť, bežne vidíte vodičov piť, ľudí sms-kovať či jesť, zatiaľ čo idú po diaľnici. Samozrejme, ja konzumujúc banán v dopravnej zápche, som hrozbou.“ Elsa dostala pokutu 100 libier, zároveň jej dali na výber - alebo jej strhnú tri body (v systéme pre trestanie priestupkov), alebo bude musieť rovno absolvovať špeciálny kurz.

Elsa pritom pracuje ako dobrovoľníčka, ktorá tým, ktorí to potrebujú, vozieva obedy domov. Ako sama hovorí, často sa stravuje v aute, keďže obedovú prestávku si nemôže ona, ani iní dobrovoľníci, dovoliť. Navyše, Elsa tvrdí, že v tom čase sa vozidlo takmer vôbec nehýbalo, nakoľko stála, tak ako každý deň, v dopravnej zápche. Polícia nechce incident komentovať, nakoľko prebieha vyšetrovanie.

Za konzumovanie jedla za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock, bournemouthecho.co.uk)

Hovorca polície v Dorsete však pre miestne noviny Bournemouth Daily Echo povedal, čo bude s Elsou ďalej v prípade, že sa rozhodne ohradiť sa voči pokute: „Ak sme riešili osobu kvôli trestnému činu z oblasti cestnej premávky a táto osoba má pocit, že je nevinná, celá záležitosť bude postúpená na magistrát.“ Polícia sa bráni tým, že sa zaviazal k znižovaniu počtu obetí na dorsetských cestách, preto prísne trestá aj rozptyľovanie vodiča. Zisťovali sme, ako je to u nás.

Takto je to na Slovensku

V paragrafe 4 zákona číslo 8/2009 o cestnej premávke je jasne definované, čo slovenský vodič nesmie, okrem iného aj „počas vedenia vozidla používať telefónny prístroj okrem telefonovanie s použitím systému "voľné ruky" alebo vykonávať inú obdobnú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla“. Opýtali sme sa preto dopravného analytika Jána Bazovského, či by podobnú pokutu mohol dostať aj vodič na slovenských cestách.

Za konzumovanie jedla za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock, bournemouthecho.co.uk)

Vodič počas jazdy nesmie obsluhovať telefón, jazdou sa rozumie aj zastavenie vozidla, lebo to nesúvisí s vôľou vodiča – ide o zastavenie vozidla bez vôle vodiča. Zastavenie vodiča v premávke, napríklad v zápche či na križovatke, nie je to isté ako parkovanie na parkovisku, upozorňuje Bazovský a dodáva: Čo sa týka jedenia, je to zakázané len pre vodičov, ktorí vykonávajú hromadnú prepravu osôb. Podľa mňa je však jedenie a fajčenie omnoho nebezpečnejšie ako telefonovanie. 

U nás by ste teda podobnú pokutu dostať nemohli, ako však správne zdôrazňuje Bazovský, za volantom treba byť za každých okolností opatrný a pozorný.

 

Viac o téme: BanánPokuta Elsa Harris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu