Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chcel zabiť najmocnejšieho muža sveta: Odtajnené dokumenty o detailoch zo súkromia atentátnika

John Hinckley v roku 2003 Zobraziť galériu (3)
John Hinckley v roku 2003 (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Páchateľ neúspešného atentátu na amerického prezidenta Ronalda Reagana by chcel zapadnúť a byť dobrým občanom. John Hinckley nesmie už dlhé roky hovoriť s médiami, jeho život ale priblížili súdne dokumenty, ktoré boli teraz zverejnené.

Reagan bol 30. marca 1981 americkým prezidentom ešte len desať týždňov, keď ho pri odchode z washingtonského hotela Hilton zasiahla do hrude strela z Hinckleyho zbrane. Vtedy dvadsaťpäťročný syn texaského milionára vystrelil šesťkrát a zasiahol štyroch ľudí - okrem prezidenta aj jeho osobného tajomníka Jamesa Bradyho, agenta tajnej služby a policajta.

Reaganovi počas následnej dvojhodinovej operácie vybrali z ľavej časti pľúc, len kúsok od srdca, guľku, a jeho stav sa rýchlo lepšil. Brady ale po útoku zostal ochrnutý a vlani v auguste zomrel, čo polícia začala vyšetrovať ako zabitie. Prokuratúra však stíhanie Hinckleyho v januári zastavila. Po útoku bol Hinckley uznaný duševne chorým a umiestnený do psychiatrickej liečebne, teraz je však podľa svojich právnikov zdravý a mal by byť úplne prepustený. V súčasnosti o tom rozhoduje federálny súd.

Teraz šesťdesiatročný neúspešný atentátnik v posledných rokoch liečebňu často opúšťal, mal povolené zdržiavať sa v dome svojej matky vo Williamsburgu v štáte Virgínia. Tam by po svojom prípadnom prepustení žil. Prokuratúra však trvá na tom, aby mal na členku pripevnený elektronický náramok, čo sudca v minulosti odmietol.

Dom Hinckleyho matky, v ktorom sa často zdržuje
Zobraziť galériu (3)
Dom Hinckleyho matky, v ktorom sa často zdržuje  (Zdroj: SITA)

Viac ako sto stránok zverejnených dokumentov približuje, čo Hinckley robil v posledných dvoch rokoch počas návštev svojej matky. Pracoval napríklad ako dobrovoľník na miestnej psychiatrickej klinike, ale chodil aj na nákupy. Žiadal tiež o prácu v kaviarňach Starbucks a fastfoodovom reťazci Subway. Rád si kupoval cédéčka a ako veľký milovník hudby chodil aj na koncerty. Pretože ho baví fotografovanie, navštevoval aj kurz fotenia. Svoju matku potom vozil na večere a brával ju na prechádzky autom.

John v marci tohto roku nasadá do auta svojej matky
Zobraziť galériu (3)
John v marci tohto roku nasadá do auta svojej matky  (Zdroj: SITA)

Na nahrávkach, ktoré boli zverejnené, sa Hinckley vracia k vlaňajšiemu úmrtiu Reaganoho tajomníka Bradyho. Po tom, čo ho strelil do hlavy, strávil Brady 33 rokov na invalidnom vozíku. "Prinútilo ma to zamyslieť sa nad tým, čo som tomuto mužovi urobil. Skrátil som mu život, mnoho rokov žil v bolestiach, nemal taký život, aký by mal mať. Prial by som si, aby som to mohol vrátiť späť, ale už sa to stalo," povedal Hinckley v rozhovore so zamestnancami liečebne.

Za jeho činom vraj vtedy podľa psychiatrov stála posadnutosť herečkou Jodie Fosterovou, ktorú chcel atentátom ohromiť. Film Taxikár, v ktorom Fosterová hrala dvanásťročnú prostitútku, videl vraj najmenej pätnásťkrát. Kvôli svojej obsesii sa dokonca zapísal na kurzy tvorivého písania na univerzite v Yale, keď zistil, že tam herečka študuje.

Viac o téme: AtentátReaganJohn Hinckley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu