Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Umelec vystavil vo Versailles provokatívne dielo: Vagínu francúzskej kráľovnej!

Čo to vlastne je? Zobraziť galériu (4)
Čo to vlastne je? (Zdroj: SITA)

VERSAILLES - Obria tuba, alebo intímne partie Márie Antoinetty? Britský umelec Anish Kapoor, ktorý je známy svojimi monumentálnymi projektmi a teraz vystavuje pri francúzskom zámku Versailles, presne nehovorí, čo ústredné dielo jeho najnovšej inštalácie znamená. Socha zvaná Dirty Corner (Obscénny kútik) môže byť podľa neho "vagínou francúzskej kráľovnej", ale ľudia si ju môžu tiež vyložiť, ako sami chcú. V každom prípade je ale provokáciou, súdi Kapoor.

"Existuje viac možností, ako interpretovať umelecké dielo," povedal Kapoor podľa agentúry AP novinárom vo Versailles. "Človek nevyhnutne narazí na telo, na naše telá a určitú úroveň sexuality. Nejde ale len o to," dodal šesťdesiatjedenročný umelec indického pôvodu.

Anish Kapoor
Zobraziť galériu (4)
Anish Kapoor  (Zdroj: SITA)

Proti výstave sa vyslovil ako konzervatívny starosta Versailles, tak na internete niektorí krajne pravicoví blogeri. Návštevníkov preslávenej pamiatky ale podľa AP výstava nijako nepohoršila. "Myslím, že je to primerané. Veď ľudské telo je umelecké dielo," povedala dvadsaťosemročná Američanka Brittany Watsonová. Iní však súdili, že výstava kazí vyhliadku na zámok.

Umelec vystavil vo Versailles
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa agentúry AFP sa Kapoor "hrá s chaosom a sexualitou" v mieste, kde sa prelínala moc s túžbou. Umelec vraj rýchlo vylúčil, že by svoje diela vystavil v pompéznych zámockých sálach ako ostatní umelci, a vybral si záhrady.

Pred zámkom sa okrem Obscénneho kútika nachádza jedno z obrích Kapoorových obojstranných zrkadiel, ktoré patrí k jeho najpopulárnejším objektom.

Umelec vystavil vo Versailles
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: VersaillesAnish Kapoor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu