Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA dá 29-tisíc dolárov tomu, kto vyrieši vesmírny problém: Slováci, hľadá sa génius z ľudu!

Pocestujú prví ľudia na Mars práve vďaka vášmu nápadu?
Pocestujú prví ľudia na Mars práve vďaka vášmu nápadu? (Zdroj: Twitter/NASA Solve)

WASHINGTON – NASA už čoskoro plánuje vyslať na Mars ľudskú posádku, má to však jeden háčik. Experti sa preto rozhodli do riešenia zložitej hádanky zapojiť čo najviac mysliteľov a obrátiť sa na širokú verejnosť. Čas máte do 29. júna!

Ako ochrániť astronautov počas misie na Mars pred zhubným kozmickým žiarením? To je otázka, ktorá trápi aj tých najväčších odborníkov z NASA. Preto Národný úrad pre letectvo a vesmír vypísal verejnú súťaž, do ktorej sa môže zapojiť ktokoľvek so zaujímavým nápadom. Ak bude jeho riešenie použiteľné v praxi, dostane odmenu 29-tisíc dolárov (25 851 eur)!

Misia na Mars? Experti sú presvedčení, že tam všetci umrú: Prvý už o 68 dní!

Nie je to však prvá a možno ani posledná súťaž zo strany NASA. V apríli totiž vyhlásili víťaza akéhosi predkola veľkej súťaže, ktorý dostal 5-tisíc dolárov (4 457 eur). Experimentálny jadrový fyzik George Hitt navrhol prevratnú metódu tienenia astronautov pred kozmickými lúčmi pomocou špeciálneho ochranného štítu, uvádza portál Fusion.net.

 

Žiarenie môže spustiť rakovinu

Keď sa astronauti vzdialia od ochranného magnetického poľa Zeme, sú bombardovaní niekoľkými druhmi žiarenia.  Okrem toho, ktoré pochádza zo Slnka, čelia aj nebezpečnému kozmickému žiareniu prichádzajúcemu napríklad z inej slnečnej sústavy. To môže byť rýchlym spúšťačom rakoviny. Pokusy na hlodavcoch naznačujú, že po vystavení sa silnému žiareniu môže dôjsť aj k poruchám pamäti až demencii, informuje portál Vox.com.

 

Doposiaľ strávili ľudia mimo magnetického poľa Zeme nanajvýš dva týždne, ale pri takej odvážnej ceste, ako je misia na Mars, sú vedci mimoriadne opatrní. Cesta na Červenú planétu by totiž mala trvať minimálne pol roka. Ak máte pocit, že problém NASA a misie na Mars dokážete vyriešiť práve vy, do 29. júna 2015 máte čas predložiť svoj originálny nápad!

Viac o téme: Súťaž NASAMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu