Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Archeológovia riešia 430 tisíc rokov starú záhadu: V tom by nám nepomohol ani Sherlock Holmes!

Lebka zložená z nájdených úlomkov Zobraziť galériu (2)
Lebka zložená z nájdených úlomkov (Zdroj: YouTube)

MADRID - Španielski archeológovia zrejme odhalili vôbec najstarší prípad vraždy v ľudských dejinách, ktorý sa odohral pred viac ako 430 000 rokmi. Z častí objavených na známom nálezisku v pohorí Sierra de Atapuerca sa im podarilo zložiť dohromady lebku dávneho predka moderného človeka a domnievajú sa, že jej majiteľ zomrel násilnou smrťou.

Odborníkom sa podarilo lebku zostaviť z 52 fragmentov, ktoré objavili v nálezisku nazvanom Sima de los Huesos (Jama kostí). Ukázalo sa, že v lebke sú nad ľavým okom dva otvory, oba približne rovnako veľké. Z analýz pomocou CT prístroja a mikroskopu potom vyplynulo, že kosti v okolí rán nevykazujú žiadne známky procesov hojenia, z čoho vyplýva, že rany boli buď príčinou smrti alebo boli zasadené až po nej.

Archeológovia riešia 430 tisíc
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

"Domnievame sa, že smrť tohto jedinca bola násilná. Je veľmi nepravdepodobné, že by si niekto prerazil lebku dvakrát na takmer rovnakom mieste," uviedla Nohemi Salaová, ktorá kostrové pozostatky skúmala. "Tento človek bol zabitý v dôsledku násilia medzi dvoma jedincami, čo nám umožňuje nahliadnuť do inokedy nepostihnuteľných sociálnych aspektov životov našich ľudských predkov," dodala.

O tom, kto a prečo vraždu spáchal, sa ale podľa Salaovej už nikdy nedozvieme. "Úmysly sa bohužiaľ nefosilizujú, takže interpretovať motív zabitia je nemožné. V tom by nám nepomohol ani Sherlock Holmes," uzavrela vedkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu