Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci objavili v kolíske ľudstva nový druh pračloveka: Spochybnená evolučná teória!

Čeľusť austrlopitheka deyiremeda
Čeľusť austrlopitheka deyiremeda (Zdroj: YouTube)

NEW YORK/ADDIS ABEBA - Tím vedcov objavil na území Etiópie, označovanej ako kolíska ľudstva, časť lebky, ktorá vraj patrí do vývojového radu predchádzajúcemu dnešnému človeku. Podľa štúdie uverejnenej v stredu v časopise Nature ide o doposiaľ neznámy druh australopitekov. Niektorí oponenti však tvrdia, že napriek istým odlišným znakom môže ísť o ďalšieho jedinca druhu, ku ktorému patrí aj dobre známa kostra označovaná ako Lucy.

Paleontológovia našli v oblasti Afar na severe Etiópie spodnú čeľusť, ďasno a zuby jedinca, ktorý podľa nich žil približne pred 3,3 až 3,5 miliónmi rokov. Štyri roky trvajúce skúmanie pozostatkov podľa vedcov dokázalo, že ide o príslušníka doteraz neznámeho druhu, ktorý pomenovali australopithecus deyiremeda. Toto druhové meno znamená v miestnom jazyku "blízky príbuzný" a odkazuje na typa australopithecus afarensis, ktorého kostra pomenovaná Lucy bola v tomto púštnom regióne objavená už v 70. rokoch minulého storočia.

Vedci objavili v kolíske
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: YouTube)

Odlišné anatomické znaky na nájdených častiach lebky dokazujú, že tu žili prinajmenšom dva druhy vývojovo predchádzajúce súčasnému človeku, uviedol hlavný autor štúdie Yohannes Haile-Selassie z clevelanského Múzea prírodnej histórie. Aký vzťah však nový druh k človeku presne má, to podľa neho vedci netušia. Priamym predchodcom ľudského druhu môže byť akýkoľvek z etiópskych australopitekov, ktorých tu podľa Haile-Selassieho mohlo žiť ešte viac. V roku 2009 boli totiž v rovnakej oblasti objavené kostrové pozostatky, ktorých pôvod doteraz nebol presne určený.

Niektorí vedci však objav nového druhu spochybňujú s tým, že podobné správy už boli v minulosti niekoľkokrát nepravdivé. "Anatomické rozdiely v rámci jednotlivých živočíšnych druhov sú normálne. Kvôli tomu bolo už toľko podobných oznámení rýchlo vyvrátených," vyhlásil expert na evolúciu ľudského druhu Tim White z univerzity v kalifornskom Berkeley.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu